Hyppää sisältöön

Uudet vertaislainat kiertävät lain pykälän

Lainamarkkinoille on tullut taas uusia toimijoita. Vertaislainoissa ihmiset lainaavat toisilleen rahaa ja yritys perii välityspalkkion. Vertaislainat toimivat lain harmaalla alueella, sillä niiden valvonta ei kuulu yhdellekään viranomaiselle.

Laki sanoo, että kuluttajaluottoja myöntävän elinkeinonharjoittajan on rekisteröidyttävä. Vertaislainayritykset vain välittävät luottoja, ja siksi viranomaiset eivät voi valvoa niitä.

Vuoden verran toimineet vertaislainamarkkinat eivät kuitenkaan ole poikineet valituksia. Kuluttajaviraston lakimies Gunveig Planting kertoo, että vertaislainayritysten kanssa on jo käyty keskusteluja alan pelisäännöistä.

-Yritykset ovat ottaneet vastuullisen luotonannon huomioon. Ne kyselevät lainanottajalta tulotietoja, kertovat paljonko luoton hoitomenot kuussa ovat, ja palkkatodistuksenkin ne saattavat pyytää, Planting sanoo.

Plantingin mukaan vertaislainat ovat parempi vaihtoehto kuin pikavipit, mutta säätelemättömällä alalla on riskinsä.

- Kauhuskenaario on se, että tämä luotonvälittäjä poistuisi markkinoilta, tekisi konkurssin tai ajaisi toimintansa alas. Silloin sijoittajat ja lainanottajat jäisivät keskenään miettimään perintätilannetta, Planting sanoo.

Vain joka viides saa vertaislainan

Lainaaja.fi -sivuston toimitusjohtaja Tuomas Talola perusti yrityksensä, koska hän halusi tarjota vaihtoehdon pankeille ja pikavipeille. Talolan yritys ei anna lainaa, vaan välittää lainapyyntöjä ja lainatarjouksia tavalliselta ihmiseltä toiselle.

- Tavoite on, että ottaja saisi paremman koron kuin muuta kautta ja vastaavasti sijoittaja paremman koron kuin vaikka pankin sijoitustilillä, Talola sanoo.

Näin ei ole ainakaan vielä tapahtunut, sillä vertaislainojen keskimääräiset korot lähentelevät kahtakymmentä prosenttia. Silti lainanottajia olisi paljon enemmän kuin lainanantajia.

- Ehkä joka viides hakija saa lainansa ja hänkään ei välttämättä ensimmäisellä kerralla vaan joutuu laittamaan uuden hakemuksen, Talola kertoo.

Yhtä lainaa rahoittaa usea lainanantaja. Jotkut antavat lainaan vain muutaman euron, toiset enemmän. Miksi sijoittaa vertaislainoihin?

- Kokeilunhalusta. Toki on joukossa niitäkin, jotka toivovat lainoista pitkäaikaisempia sijoituksia, Talola arvioi.

.
.