Rituaaliteurastus punnittavaksi Suomessa

Suomen on pian otettava uudelleen kantaa rituaaliteurastuksen sallimiseen, sillä EU:ssa kaavaillaan asetusta, joka sallii eläimen teurastamisen ilman tainnutusta. Asetus on tulossa voimaan vuoden 2013 alussa.

Kotimaa

Suomessa eläimen surmaaminen ilman tainnutusta on kielletty, ja jos kieltoa aiotaan jatkaa, on poikkeus kirjattava eläinsuojelulakiin. Suomen juutalaisyhteisö toivoo asetuksen menevän Suomessa läpi.

- Asetus helpottaisi huomattavasti juutalaista elämää Suomessa, sanoo Helsingin juutalaisen seurakunnan puheenjohtaja Yaron Nadbornik.

Rituaaliteurastus on juutalaisille ja muslimeille tärkeä perinne. Uskontojen perinteissä on pieniä eroja, mutta pääperiaate on sama: eläimen kaulavaltimo katkaistaan veitsellä, ja kaiken veren annetaan valua nopeasti pois eläimestä. Erillistä tainnutusta ei tehdä. Muslimit kutsuvat syötäväksi kelpaavaa lihaa nimellä halal, joka tarkoittaa arabiaksi sallittua. Juutalaiset taas käyttävät hepreankielistä sanaa kosher, puhdas. Ruoan puhtaus onkin juutalaisille ensiarvoisen tärkeää:

- Juutalaisuudessa uskotaan, että jos syö oikein, niin pystyy kasvamaan henkisesti. Kosher-ruoan syöminen on tällaisen uskonnollisen asetuksen täyttämistä, Yaron Nadbornik kertoo.

Vaikka eläimen surmaaminen ilman tainnutusta on Suomessa kielletty, on kuitenkin sallittua tainnuttaa ja viiltää samanaikaisesti. Mutta koska on vaikea todeta, kumpi toiminnoista todella tapahtui ensin, ei Suomessa olla tuotettu kosher-ruokaa kymmeneen vuoteen.

- Tätähän on kierretty tuomalla esimerkiksi Hollannista ja Ranskasta kosher-lihaa, mikä on huomattavan kallista, ja monelle perheelle suuri taloudellinen rasite, Nadbornik kertoo.

Eläintensuojelijat vastaan

Suomen eläinsuojeluyhdistysten liitto SEY vastustaa tainnuttamattoman eläimen teurastamista jyrkästi.

- Kyllä lähtökohta täytyy olla eläinten hyvinvointi ja eläimen tunteman kärsimyksen ja kivun minimointi. Siinähän ei ole mitään muuta vaihtoehtoa kuin se, että eläin ensiksi tainnutetaan ja sen jälkeen vasta kaulasuonet avataan ja lasketaan veri. Siihen verenhukkaanhan se eläin sitten lopulta kuolee, sanoo SEY:n puheenjohtaja Outi Vainio.

Eläimen tunteman kärsimyksen määrää on kuitenkin vaikea mitata:

- Se on kaikin puolin stressaava kokemus, kun se eläin tuodaan sieltä kotitilalta. Siinä on ollut kuljetusmatka, on uudet ihmiset, hajut ja melut ja kaikki. Ja vielä kaiken sen stressin lisäksi rituaaliin liittyvä sitominen, kurkun viilto ja kaulasuonen katkaisu ilman tainnutusta. Se ei ole meidän mielestämme eläinsuojelulain mukaista, Vainio perustelee.

Hollanti kielsi rituaaliteurastuksen

Euroopan maista Hollanti on jo ehtinyt kieltää halal- ja kosher-teurastuksen. Lopullinen päätös voi kuitenkin venyä syksyyn. Suomen juutalaisyhteisö on seurannut viimeaikaista kehitystä Euroopassa huolestuneesti.

- Koska juutalaisille tämän kosher-ruoan saaminen on ensiarvoisen tärkeää, niin sen kieltäminen oikeastaan olisi osoitus siitä, että ei haluta, että juutalaiset asuvat Suomessa, koska he eivät silloin voi elää uskontonsa vaatimusten mukaisesti, Nadbornik sanoo.

Keskustelussa onkin lopulta kyse siitä, kenen oikeudet ajavat edelle: eläinten vai uskonnollisten ryhmien.

Lähteet: YLE Uutiset / Noora Kettunen