Koloradonkuoriaisia voi esiintyä pian

Koloradonkuoriaisten esiintymisaika on alkamassa, kertoo elintarviketurvallisuusvirasto Evira. Suurin riski kuoriaisten leviämisestä on Etelä-Karjalassa, Pohjois-Karjalassa ja Etelä-Savossa. Viime vuosina Suomen lähialueilla ei ole ollut erityisen paljon kuoriaisesiintymiä, mutta ilmavirtojen mukana kuoriaisia voi kulkeutua Suomeen kaukaakin.

luonto
Koloradonkuoriainen.
Koloradonkuoriainen.Scott Bauer / USDA

Koloradonkuoriainen ei esiinny Suomessa pysyvästi, eikä ole tietoa, että Suomessa olisi talvehtinut kuoriaisia. Tältä kesältä on vain yksi kuoriaishavainto.

Koloradonkuoriaiset heräävät talvihorroksesta yleensä kesä-heinäkuun vaihteessa. Evira arvioi, että kesäkuun helteet ovat nopeuttaneet kehitystä.

Kuoriaisia esiintyy yleisesti Baltiassa ja Venäjällä, joten erityisesti idän ja kaakon suunnalta tulevat ilmavirtaukset lisäävät niiden mahdollisuutta kulkeutua Suomeen.

Koloradonkuoriaiset syövät ainoastaan perunaa tai muita koisokasveja. Aikuiset kuoriaiset ja toukat syövät ensin lehdet reikäisiksi ja myöhemmin lähes kokonaan, joten ne on helppo havaita.

Eviran mukaan kansalaisten aktiivisuus havaintojen ilmoittamisessa on tärkeää.

Lähteet: YLE Uutiset