Metsäkonetehdas palkkaa 50 uutta työntekijää

John Deere Forestryn metsäkonetehdas Joensuussa palaa henkilöstömäärässään huippuvuoteen 2008. Tehtaaseen palkataan viisikymmentä uutta työntekijää, mikä merkitsee henkilöstömäärän nousua liki viiteensataan.

Kotimaa
Levyseppähitsaaja Kai Koskinen.
Määräaikainen levyseppähitsaaja Kai Koskinen toivoo saavansa vakinaisen työpaikan.YLE / Janne Ahjopalo

Suhdanneherkällä metsäkonetehtaalla tehdään työtä vaihteeksi rauhallisin ja toiveikkain mielin. Määräaikaista levyseppähitsaajaa Kai Koskista ilahduttavat pian saapuvat uudet työkaverit ja oma parantunut työtilanne. Amerikkalaisomisteisella tehtaalla oli vielä maailmanlaajuisen talouskriisin aikaan lomautuksia ja määräaikaisten työsuhteiden lopetuksia.

- Kyllä se ihan hyvälle näyttää toistaiseksi. Tilanne on kai lähdössä nousemaan. Vakinainen työ on tavoitteena. Pystyisi vähän noita laina-asioitakin katsomaan, toteaa Kai Koskinen kesken hitsaamisen.

Tuotannoltaan maailman suurimpaan metsäkonetehtaaseen Joensuuhun palkataan nyt viitisenkymmentä uutta tekijää hitsaukseen ja koneasennukseen. Toistaiseksi heille on tarjolla muutaman kuukauden pätkätyötä, mutta mikäli metsäkoneiden kysyntä jatkuu korkeana, on tarjolla pitempää työsuhdetta.

- Tällä hetkellä näyttää siltä, että hakemuksia on tullut hyvin, ja haastattelut ovat koko ajan käynnissä. Kyllä me se määrä ihmisiä löydetään, sanoo tehtaanjohtaja Janne Haapasalo.

- Kyllä täällä ihan kiireeksi asti saa tehdä näitä hommia, kertoo levyseppähitsaaja Kai Koskinen.

Venäjä ja Etelä-Amerikka kasvualueita

Työvoiman lisäyksen jälkeen John Deere Forestryn tehtaalla työskentelee liki viisisataa ihmistä, mikä alkaa olla huippuvuoden 2008 määrä. Tärkeimmät vientialueet ovat Pohjoismaat, Eurooppa sekä kasvavina Venäjä ja Etelä-Amerikka. Suomen-markkinoilla kovin kilpailija on vieremäläinen Ponsse. Metsäkoneiden kysynnän kasvu maailmanlaajuisesti on selvä.

- Kyllä siinä varmaan on peruja 2009 lamavuodesta. Siellä on sitä patoutunutta investointitarvetta ja se varmasti on purkautunut vuosien 2010 ja 2011 aikana, toteaa tehtaanjohtaja Janne Haapasalo.

Yhtenä peikkona metsäkonetuotannolle ovat Kreikan velkasotkut.

- Totta kai seurataan tarkasti, mitä Euroopassa tapahtuu, koska ilman muuta jos rahoitusmarkkinoille tulee joitakin isompia häiriöitä, sillä varmasti on vaikutusta myös meidän toimintaamme, sanoo Haapasalo.

Lähteet: YLE Pohjois-Karjala / Janne Ahjopalo