1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. onnettomuudet

Onnettomuusalttius kasvaa kesällä

Kesälomat näkyvät Etelä-Karjalan keskussairaalan ensiavussa. Ensiapuun hakeutuu hevosen selästä pudonneita, mönkijä- ja mopo-onnettomuuksien uhreja. Ihmiset polttavat itsensä grillatessa ja ongenkoukkuja tarttuu raajoihin.

onnettomuudet
Tyttö hyppii trampoliinilla
YLE
Tyttö hyppii trampoliinilla
Katso erään tapaturman tarina

Lappeenrantalaisen psykologin Jarmo Laineen mukaan kesällä ihmisten tarkkaavaisuus lipsuu ja onnettomuuksia sattuu. Toiset ihmiset ovat myös onnettomuusherkempiä kuin toiset.

-Tavallaan se suhde siihen toimintaan on ihan erilainen ihmisillä. Liiallinen spontaanius ei ole hyvästä, jos on vaarallisia laiteita tai vaarallinen ympäristö tai jotakin sellaista, toteaa Laine.

Laineen mukaan kesällä onnettomuuksia eivät selitä yksistään luonteen erot, vaan usein alkoholi aiheuttaa vaarallisia tilanteita ja varsinkin nuorilla on usein näyttämisen halua liikenteessä, mistä seuraa tuhoisia onnettomuuksia.

Laineen mielestä onnettomuuksia selittää myös yhteiskunnan muutos. Entisaikaan taloissa oli työkaluina vain puukko, saha ja kirves, joita kaikki osasivat käyttää.

-Erilaisia sähkövempeleitä on tullut lisää, Laine kertoo ja jatkaa:

-Nykyisin voi olla kolmannen polven kerrostaloasukkeja, jotka eivät talvella osaa käyttää edes lumilapiota.

Trampoliinit vaarallisia

Etelä-Karjalan keskussairaalan päivystyksen ylilääkäri Jouko Saramiehen mukaan useat kesän haavereista liittyvät harrastuksiin. Varsinkin trampoliini on riskialtis, jollei siinä ole suojaverkkoa ympärillä.

Mökkiläiselle vois sattua pahakin haaveri kun saha hyppää jalkaa ja suoja housuja ei ole. Moottorisahavammat ovat vaikeita korjata, koska jalan vähää ihoa on hankala venyttää laajan vamman peittäväksi.

Saramies suosittelee hankkimaan suojavarusteet sahahommiin. Vahinkojen välttämiseksi myös alkoholia kannattaa vältellä keskittymistä ja tarkkaavaisuutta vaativissa kodin töissä.

Lähteet: YLE Etelä-Karjala

Lue seuraavaksi