1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Saturnuksen supermyrskyn salamat iskevät 10 kertaa sekunnissa

Myrskyrintama, joka peittäisi koko maapallon. Yli 10 000 kertaa normaalia voimakkaammat salamat, jotka iskevät jopa 10 kertaa sekunnissa. Saturnuksella yli seitsemän kuukautta riehunut supermyrsky kiehtoo avaruudentutkijoita, jotka seuraavat myrskyä muun muassa Cassini-luotaimen kuvien avustuksella.

Ulkomaat
Infrapunakuva Saturnuksesta.
Cassini-luotaimen helmikuussa 2011 ottamassa infrapunakuvassa Saturnuksen valtava myrsky näkyy keltaisena. Myrsky koostuu erityisesti tiivistyneistä ammoniakkikristalleista, jotka myrsky nosti yli 50 kilometrin korkeuteen planeetan pinnalta.Nasa

Koko aurinkokunnan hurjimpiin kuuluva sääilmiö alkoi renkaistaan kuuluisalla Saturnus-planeetalla joulukuussa. Nature-lehti julkaisi keskiviikkona myrskyn tarkkailusta saatuja tuloksia.

Saturnuksen myrskyä ovat tarkkailleet niin ammattiastronomit kuin avaruusharrastajatkin. Myrskystä on saatu kuvia Cassini-avaruusluotaimen kautta ja sitä on tarkkailtu myös maasta käsin teleskoopeilla.

Saturnuksessa puhkeaa jättimäisiä myrskyjä kerran jokaisena Saturnus-vuotena, mikä vastaa lähes 30 vuotta maassa. Ne näyttäisivät keskittyvän Saturnuksen kesäpäiväntasauksen tienoille, jolloin planeetta on heiman lähempänä aurinkoa ja lämpenee hieman enemmän.

Tapahtuma tunnetaan "suurena valkoisena pilkkuna", kun hohtavan valkoiset myrskypilvet keskittyvät sen yläkaasukehälle. Jupiterissa vastaava myrsky on "punainen pilkku".

Ilmiö alkoi joulukuun 5. päivänä. Muutaman viikon kuluttua tästä myrsky oli kehittynyt läpimitaltaan 10 000 kilometrin kokoiseksi, ja parin kuukauden kuluttua pilvet lähes ympäröivät koko planeetan.

Cassini-luotaimen mittauslaitteet laskivat parhaimmillaan 10 salamaa sekunnissa.

Lähteet: AFP, AP

Lue seuraavaksi