1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ylen aamu

Kesäkuun kesäkuvakisan voitto lemmikkikuvalle

Aamu-tv:n kesäkuun kesäkuvakilpailun voiton vei helsinkiläisen Viljami Pirttimaan ottama koirakuva. Kesäkuun "Valon juhlaa" -kuva-antia esitteli Aamu-televisiossa kilpailun päätuomari Pekka Punkari. Kilpailu jatkuu. Heinäkuun teema on "Hetki lomalla".

Ylen aamu
Kesäkuvakisan 2011 voittajakuva. Koira ravistelee turkkiaan laiturilla. Vesipisarat roiskuvat.
On aika julkistaa Aamu-tv:n kesäkuvakisan kesäkuun voittaja! Kuvia on viime kesän malliin otettu runsain mitoin, eikä valinta ollut helppo. Kesäkuun kesäkuva-antia ruotii kilpailun päätuomari Pekka Punkari. Jos ei voitto osunut kohdalle, ei huolta: kisa jatkuu näin heinäkuussa "Hetki lomalla" -teemalla.

Viljami Pirttimaa kertoo ottaneensa kuvan Mallorcalla hieman ennen auringonlaskua.

- Koira oli innokas. Se kävi uimassa ja tuli takaisin rantaan omistajaansa katsomaan.

Pirttimaa kertoo huomanneensa heti, että kuva on hyvä ja se voisi menestyä kuvakisassa.

- Odotin että muut kuvat olisivat olleet parempia. Koirat ovat helppoja kuvata, koska ei tarvitse kysyä lupaa julkaisemiseen. Pitää olla aika tarkkana oikeasta hetkestä.

Kilpailun päätuomari, Kamera-lehden entinen päätoimittaja Pekka Punkari kertoo koirakuvan olleen paras valotuksensa takia.

- Tämä on todella hienosti vastavalolla tavoitettu silmänräpäyksellinen hetki, eli koiran puistattelu. Tilanne ei ole aikaan tai paikkaan sidottu. Vastavalo ja sen hohde on niin vaikuttava, ettei yli päässyt millään, Punkari kertoo.

Kuvauksen asiantuntijana Punkari kannustaa leikkimään valotuksella.

- Kannattaa miettiä, mistä suunnasta valo tulee. Enää ei ole sääntöjä, etteikö sais kuvata vastavaloon tai myötävaloon tai niin edelleen. Kaikki valon ilmiöt ovat toivottuja, kunhan se tukee kuvan sanomaa ja rakennetta. Minulla valo on liipasinsormen herkistävä tekijä - silloin otan kameran esiin ja alan tutkia, mitä siitä irtoaa kuvaan.

- Hyvin tärkeää on tuntea kameran valotuksen säätö - siirtyä täysautomaatista tilaan, jossa me voidaan plus-miinus -säätimellä yli- tai alivalottaa kuvaa. Tietoinen yli- tai alivalotus voi olla kuvan keskeinen sanoma.

Valon säätäminen jälkikäteen kuvankäsittelyohjelmassa on asiantuntijan mukaan asiallista, jos se pysyy kohtuuden rajoissa.

- Monta kertaa kuva pilataan liiallisella säätämisellä.

Lue seuraavaksi