1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. palokunnat

Palokuntanuoret ovat arjen sankareita

Hämeen Pelastusliiton alueella toimivien palokuntanuorten kesäleiri Palonaru 2011 kokoaa Padasjoelle yli 300 nuorta ohjaajineen. Viikon kestävällä leirillä opetellaan kansalaistaitoja ja säntillisyyttä. Taka-ajatuksena on turvata sopimuspalokuntatoiminta pikkupitäjissä.

Kuva: YLE Lahti / Heikki Ahonen

Jokainen pikkupoika haaveilee joskus palomiehen ammatista. Osalla haave haihtuu vuosien karttuessa, mutta monille ajatus jää kytemään kouluikään asti, jolloin palokuntaharrastuksen aloittaminen tulee mahdolliseksi.

Palomiehen työhön liitetään mielikuvia rohkeudesta ja sankaruudesta, mikä on osa palokuntaharrastuksen viehätystä. Palokuntanuorten leirillä kouluttajat pitävät huolen siitä, ettei viehätys kanavoidu uhkarohkeudeksi.

Kesäleirillä ollaan verrattain vähän tekemisissä tulen kanssa. Iso osa koulutuksesta käsittää muita kansalaistaitoja, kilpailemista ja liikuntaa. Tiiviiden koulutuspäivien päätteeksi jää vielä vapaa-aikaakin.

Sopimuspalokuntien tilanne osin huolestuttava

Nuorten oppimisen ja kehittymisen lisäksi leirin tavoitteena on kasvattaa tulevia vapaapalokuntalaisia, jotka voisivat sitten toimia sopimuspalokunnissa omilla paikkakunnillaan.

Sopimuspalokuntien tulevaisuus on vaakalaudalla syrjäisimmissä kolkissa, joista asutus on muutenkin vähenemässä. Joissakin sopimuspalokunnissa tilanne on parempi, mutta erityisesti päivävuorojen täyttäminen on usein hankalaa, kun VPK:laiset ovat omissa päivätöissään.

Joissakin sopimuspalokunnissa paloautoja on jouduttu jopa muokkaamaan niin, että niitä on mahdollista käyttää yksinkin.

Palokuntanuoret eivät jää sivustaseuraajiksi

Vaikka kaikki palokuntanuoret eivät päätyisikään sopimuspalokuntiin, harrastuksen parissa opituista taidoista on hyötyä ihan arkielämässä.

Palonaru 2011-leirillä opetellaan muun muassa ensiapu- ja ensisammutustaitoja.

- Meistä jokainen näkee joskus kadulla makaavan ihmisen. Uskon, että nämä nuoret eivät kävele ohi, kuten niin monet tekevät, vaan menevät katsomaan mistä on kyse ja osaavat toimia tilanteen vaatimalla tavalla, leirin koulutuspäällikkö Marko Konttinen tiivistää.