Hybridiurheiluautossa riittää hevosvoimia - ääntä ei juuri lainkaan

Hybridiauto Fisker Karman koeajot kääntävät ohikulkijoiden päitä Varsinais-Suomessa ja Hämeessä. Muun muassa Turun ja Hämeenlinnan kaduilla sekä valtateillä on parin viikon ajan nähty hybridiauton testiversio.

tiede
Suomessa tehty Fisker Karman testiauto.
Valmet Automotive testasi Fisker Karma -autoa kesällä 2011 Turussa.Joona Haarala / Yle
Suomessa tehty Fisker Karman testiauto.
Suomessa valmistetun hybridiauto Fisker Karman koeajot kääntävät ohikulkijoiden päitä Varsinais-Suomessa ja Hämeessä. Muun muassa Turun ja Hämeenlinnan kaduilla sekä valtateillä on parin viikon ajan nähty hybridiauton testiversio.

Testiajoissa koeautosta etsitään mahdollisia virheitä ja kokeillaan erilaisten ohjelmistojen toimivuutta. Autolla ajetaan samaa reittiä useampaan kertaan, jotta ajo-olosuhteet olisivat mahdollisimman yhdenmukaiset.

Valmet Automotiven koeajaja Mika Tuomola kertoo, että yleensä ujot suomalaiset jopa koputtelevat ikkunoihin uteliaina.

- Myös poliisit ovat pysäyttäneet. Ei heitä paperit kiinnostaneet, mutta autosta kyseltiin paljon.

Autoa saa koeajajien mukaan kuvata. Auton sisällä olevia yksityiskohtia ei saa taltioida, sillä auto on vasta koeversio. Muun muassa ulkoasu tulee muuttumaan hieman.

Sarjatuotanto alkaa syksyllä

Autotehtaan päälinjaa alettiin valmistella Fisker Karmalle maaliskuussa. Ensimmäiset esittelyautot laivataan Yhdysvaltoihin kuun lopussa.

Syksyllä sarjatuotantoon Valmet Automotiven tehtaalla Uudessakaupungissa tuleva Fisker Karma on täyshybridi-urheiluauto, jossa on yli 400-hevosvoimainen sähkömoottori.

Auton tuotantokapasiteetti on näillä näkymin 15 000 autoa vuodessa. Tuotannon aloittamisen myötä Uudenkaupungin autotehtaan lomautukset saadaan loppumaan.

Auton hinta noussee Suomessa yli 100 000 euron.

Ajon pitäisi olla lähes äänetöntä koko ajan: auto toimii yhdellä sähkölatauksella 80 kilometria, jonka jälkeen polttomoottori tuottaa lisää virtaa sähkömoottoriin. Auton erikoisuutena on katolla sijaitseva aurinkokenno, joka on tehokas etenkin lämpimissä maissa.

Katso ylläolevasta videosta, mitä koeajaja Mika Tuomola ajattelee uudenlaisesta urheiluautosta.

Lähteet: YLE Turku