Hyppää sisältöön

Hiekkamyrsky nielaisi Arizonan suurimman kaupungin

Valtava hiekkamyrsky peitti tiistai-iltana allensa Arizonan osavaltion pääkaupungin Phoenixin. Kaupungin laitamilta otettu videokuva näyttää mahtavan hiekkapölyseinämän hukuttavan hitaasti kaupungin.

Massiiviset hiekkapilvet vyörymässä Phoenixin ylle. Kuva: Reuters TV

Tukahduttavan pilven aiheutti Phoenixin eteläpuolisella aavikolla riehunut hiekkamyrsky, jossa tuulen nopeus oli jopa 27 metriä sekunnissa. Puuskat kaatoivat puita ja aiheuttivat sähköjen katkeamisen yli 10 000 ihmiseltä.

Ilmassa pyörinyt hiekka heikensi näkyvyyttä niin, että kaupunkiin suuntautuneita lentoja jouduttiin perumaan. Näkyvyyttä oli huonoimmillaan noin 15 metriä.

1,5 miljoonan asukkaan Phoenixin peittänyt pilvi oli 80 kilometriä leveä. Pilvi aiheutti voimakasta salamointia. Sen jälkipuolella saatiin paikoin myös jonkin verran sadetta. Nyt pilvi on väistynyt Phoenixista, mutta voimakkaasta tuulesta varoitetaan edelleen.

Vesi oli hyvin toivottua, sillä Phoenixin seudulla ei ole satanut pariin kuukauteen.

Myrsky liittyi paikalliseen monsuunikauteen, joka kestää tavallisesti kesäkuusta syyskuuhun. Hiekkamyrskyjä alueella tosin voi esiintyä muulloinkin.

Arizona on tavallisestikin hyvin kuivaa aluetta. Tänä vuonna osavaltion eteläosa on kuitenkin kärsinyt poikkeuksellisesta kuivuudesta ja kuumuudesta, samoin kuin myös New Mexicon ja Texasin osavaltiot.