1. yle.fi
  2. Uutiset

Tietokoneen voi vakuuttaa, tiedostoja ei

Vakutuusala on vasta heräämässä siihen, että yhä suurempi osa ihmisten omaisuudesta on elektronisessa muodossa. Nyt kaksi vakuutusyhtiötä tarjoaa vakutuusturvaa tiedostojen palautukseen, mutta varsinaista tiedostovakuutusta ei saa mistään.

Kotimaan uutiset
Läppäri
Raila Paavola / Yle

Elektronisen omaisuuden vakuutusturva on olematon, vaikka yhä suurempi osa ihmisten omaisuudesta sähköisessä muodossa. Vain kaksi vakuutusyhtiötä tarjoaa tiedostojen palautusturvaa. Tällöin vakuutusyhtiö maksaa kulut, kun vaurioitunut kovalevy lähetetään korjattavaksi. E-vakuutukset ovat vakuutusalalla nouseva trendi.

- Olemme lähteneet siitä, että tämä on tulevaisuutta: ihmisillä menee yhä enemmän tietoja kovalevyille. Yrityspuolella tietoja on vakuutettu, mutta siellä ne ovatkin arvokkaita. Kuluttajapuolella tiedoilla ovat tunnearvoa, ja tulevaisuudessa tietysti yhä enemmän myös rahallista arvoa, kertoo Lähivakuutuksen tuotepäällikkö Timo Ekholm.

Kuitenkaan itse tiedostoja ei voi vakuuttaa, sillä aina tietokoneen korjaus ei onnistu.

- Kumppanimme lupaa, että yhdeksällä kerralla kymmenestä tiedostojen palauttaminen onnistuu, ja jotakuinkin näin on tapahtunut. Vaurioiden laajuudesta riippuen voi tietenkin olla, ettei tietoja saada pelastettua hyvälläkään tekniikalla, Ekhoml sanoo.

Edelleen paras tapa varmistaa elektronisen omaisuuden säilyminen on ottaa tiedostoista varmuuskopiot.

Lähteet: YLE uutiset

Lue seuraavaksi