Luottoluokituslaitosten valta saa kritiikkiä

EU-komissio ja Saksa kritisoivat valtioiden velkapapereiden luottoluokituksia määritteleviä laitoksia. Arvostelu luottoluokittajia kohtaan kiihtyi sen jälkeen, kun Moody's tiistaina ilmoitti laskevansa Portugalin valtionlainojen luokituksen roskalainaluokkaan.

EU-komission mukaan Moody'sin ilmoitus oli valitettava ja korostaa luottoluokittajien kyseenalaista käytöstä.

- Moody'sin päätöksen ajoitus ei ollut ainoastaan kyseenalainen, vaan se perustui myös täysin hypoteettisiin laskelmiin. Moody'sin päätös nostaa jälleen esiin kysymyksen luottoluokittajien käytöksen tarkoituksenmukaisuudesta, komission tiedottaja sanoi.

Komission puheenjohtajan Jose Manuel Barroson mukaan Portugalin luottoluokituksen laskeminen ei selvennä euroalueen velkakriisin tilannetta vaan pikemminkin lisää epäselvyyksiä.

Merkittäviä luottoluokittajia on kolme: Moody's, Standard & Poor's ja Fitch. EU on kritisoinut euroalueen velkakriisin aikana luottoluokittajia aiemminkin, mutta nyt äänensävy on yhä turhautuneempi.

- Vaikuttaa oudolta, ettei yksikään luokittaja ole eurooppalainen. Tämä saattaa merkitä sitä, että markkinoilla on ennakkoasenteita, kun pitää arvioida joitain Euroopaa koskevia asioita, Barroso muotoili tiedotustilaisuudessa keskiviikkona.

Barroso lisäsi, että Euroopan riippuvuutta Yhdysvalloissa päämajaansa pitävistä luokituslaitoksista olisi vähennettävä. Samaa vaati keskiviikkona Saksan valtiovarainministeri Wolfgang Schäuble.

- Meidän on murrettava muutamien luottoluokittajien käsissä oleva valta, Schäuble totesi.