1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Nuorten ajotavat opitaan kotoa

Liikennekäyttäytymisen malli tulee vanhemmilta. Lapsi oppii jo takapenkillä istuessaan liikenteestä ainakin asenteen. Autokouluissa ei ajokäyttäytymiseen voida enää juuri vaikuttaa.

Kotimaan uutiset
Mies istuu autossa.

Tänä kesänä nuorille sattuneet vakavat liikenneonnettomuudet noudattelevat tuttua kaavaa. Ylinopeus on tyypillisesti mukana kuolemaan johtaneissa onnettomuuksissa. Autolla ajetaan lujaa, kavereita on kyydissä ja usein kuvioissa on vielä alkoholi.

- Se hyvä liikenneturvallisuuskehitys, mikä meillä koko viime vuonna ja nyt alkuvuonnakin oli, on nyt katkennut. Siinä syynä ovat nimenomaan nämä nuorten kuolonkolarit, joita alkukesästä on tapahtunut, sanoo Liikkuvan poliisin tiedottaja, ylikonstaapeli Jussi Pohjonen.

Pohjonen on toiminut aiemmin myös autokouluissa liikenneopettajana. Maailma, autot ja käsitys turvallisuudesta on muuttunut voimakkaasti viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana. Liikenteessä nuoret ovat kuitenkin pysyneet samanlaisina.

- Nuorilla on illuusio kuolemattomuudesta. Lohdutonta on se, että kaikissa muissa onnettomuustyypeissä kehitys on mennyt todella hyvään suuntaan ja onnettomuusmäärät ovat tulleet alaspäin. Nuorten kuolonkolareissa on välillä jopa kasvua, Pohjonen sanoo.

Takapenkin kuljettaja oppii tavoille

Kesällä ajetaan kolmannes kuolonkolareista. Liikenneturva uskoo, että hiljalleen myös nuoret saadaan hallintaan. Nuorille tyypillinen riskinotto liikenteessä paranee useimmilla iän mukana. Ongelman muodostaa se pieni joukko nuoria, joiden toiminta vaikuttaa täysin päättömältä. Heille sattuu ja tapahtuu.

- Osalla on tällaisia yksilöllisiä ja täysin piittaamatonta käyttäytymistä. Ei pidä kuitenkaan kaikkia leimata jonkun tällaisen marginaaliryhmän perusteella. Pääosin nuoriin voi luottaa myös liikenteessä, sanoo Liikenneturvan toimitusjohtaja Anna-Liisa Tarvainen.

Vaikuttaminen pitäisi aloittaa jo pienenä. Kaikki vanhempien liikennekäyttäytyminen rekisteröityy lapsen mieleen. Punaisia päin käveleminen, turvavyön käyttämättä jättäminen tai ylinopeudet antavat pohjan tulevan nuoren liikenneasenteille.

- Lapset ovat hyvin oppivaisia ja mielellään noudattavat sääntöjä, jos heille antaa siihen oikean esimerkin, Tarvainen sanoo.

Lähteet: YLE Uutiset / Marcus Ziemann

Lue seuraavaksi