1. yle.fi
  2. Uutiset

USA: Homoseksuaalit hyväksyttävä armeijassa

Yhdysvaltain tuomioistuin on purkamassa niin sanotun "älä kysy, älä kerro" -lain (DADT). Uutta lakia ei ole vielä pantu täytäntöön, mutta tuomioistuin vaatii, että homoseksuaalisuuden tunnustamisen estävä kielto lopetetaan välittömästi.

Ulkomaat

Jos laki menee läpi puolustusministeriössä Pentagonissa, kyseessä on 17-vuotisen kiellon lopettaminen. Laki estäisi armeijasta erottamisen seksuaalisen suuntautumisensa paljastamisen perusteella.

Tuomioistuimen keskiviikkoisella päätöksellä kuitenkin vaaditaan tunnustuskiellosta luopumista saman tien.

"Älä kysy, älä kerro" -laki tarkoittaa käytännössä sitä, että homoseksuaali sotilas ei saa avoimesti tunnustaa seksuaalista suuntautumistaan. Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman hallinto soisi homojen ja lesbojen saavan palvella armeijassa ilman, että heidän tarvitsisi kieltää seksuaalinen suuntautumisensa.

Nykyisin Yhdysvaltain armeijassa seksuaalista suuntautumista ei voi avoimesti tuoda esiin.

San Franciscossa kokoontunut lautakunta katsoi nykyisen tilanteen olevan perustuslainvastainen. Lautakunnan mukaan homoseksuaaleja amerikkalaisia on kohdeltava tasavertaisesti lain edessä, kuten Obaman hallinto totesi viime joulukuussa. Vanha armeijan käytäntö tuomittiin jo tuolloin, mutta sen poistaminen on vielä kesken.

Viranomaiset uskovat, että kielto poistuu ensi syyskuuhun mennessä.

Lähteet: AP, Reuters

Lue seuraavaksi