1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

RT: Lentokoneiden lasersädehäirintä kasvava riesa Venäjällä

Venäjällä yhä useampi lentokone on joutunut lasersädehäirinnän kohteeksi tänä vuonna, kertoo Russia Today. Häiriköt tähtäilevät laskeutuvien lentokoneiden ohjaamoja voimakkailla kiinalaisvalmisteisilla laserosoittimilla. Venäjän poliisi etsii syyllisiä.

Ulkomaat

Tämän vuoden aikana Venäjän poliisille on tehty jo yli 50 ilmoitusta lentokoneiden lasersädehäirinnästä. Tapausten määrä on huomattavassa kasvussa. Viime vuoden jälkimmäisen puoliskon aikana ilmoituksia lasersädehäirinnästä tehtiin vain viisi.

Viimeisin häirintätapaus sattui Moskovan Vnukovon lentokentällä, kun Tupolev-matkustajakoneen pilotit sokaistuivat voimakkaasta vihreästä valosta. Vain minuuttien kuluttua toinenkin lentokone joutui samanlaisen hyökkäyksen kohteeksi.

"Sokeuduimme laskeutumisen aikana vain sata metriä maanpinnan yläpuolella, kun olimme kilometrin päässä kiitoradalta. Sokeutumisen seurauksena olimme vaarassa menettää koneen hallinnan. Katastrofi oli lähellä", RT:n haastattelema pilotti Anzor Keshokov kertoo.

Lasersäde sokaisee kuin salama

Lentäjä Mike Shindlerin mukaan lasersäteen vaikutus pilottiin on verrattavissa salaman iskuun. Molemmat sokaisevat samalla tavalla.

Häiriköiden käyttämiä vihreitä säteitä ampuvia tehokkaita laserosoittimia tuodaan Venäjälle Kiinasta. Osoitin maksaa noin 100 dollaria Venäjällä ja sen säde kantaa viiden kilometrin päähän. Säde voi polttaa paperin ja jopa muovin läpi lyhyellä matkalla.

Yhdysvalloissa lentokoneiden laserhäirintä on huomattavasti yleisempää kuin Venäjällä. Yhdysvallat onkin kieltänyt tehokkaiden laserosoittimien myynniin.

Myös Venäjällä harkitaan laserosoittimien kieltämistä sekä rangaistusten kiristämistä. Osa poliisiviranomaisista vaatii lentokoneiden lasersädehäirinnän rinnastamista terrorismiin.

Venäjän mediaa on kritisoitu, kun se on raportoinut laserhäirintätapauksista. Tšetšenian presidentti Ramzan Kadyrovin mukaan mediajulkisuus provosoi mainetta himoavia nuoria vaarantamaan ihmishenkiä laserosoittimilla.

Tähän mennessä Venäjän poliisi on onnistunut pidättämään vain yhden laserhäirikön. Jutun tutkinta on yhä kesken.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi