Ötökkäsafarilla nenä kiinni heinikossa

Ötökkäsafarilla lapset ja aikuiset keräävät hyönteisiä imupillin ja kenttähaavin avulla. Parhaimmat kiinniotot tehdään heinikossa vaanimalla.

luonto
Ötökän etsintää.
Ötököitä löytyy parhaiten pienten kivien ja puun palojen alta.YLE Turku / Karoliina Hult

Kosteisen alkukesän vuoksi ötököitä löytyy nyt helposti. Ötökkäsafarille osallistuneet apset keräsivät hyönteispurkkinsa hetkessä täyteen ötököitä.

- Mulla on täällä pistiäinen. Sit täällä on perhonen ja nyt toi hämähäkki taistelee sen kanssa. Hämähäkki varmaan voittaa, paitsi jos sillä ei ole tuolla verkkoa, Niklas Telén selostaa ötökkäpurkkinsa tapahtumia.

Niityltä kuuluu vaimea suhina ja välillä riemun kiljahduksia, kun innokkaat safarilaiset pyydystävät ötököitä kenttähaaveilla.

- Tällaista mulla ei vielä olekaan kokoelmissa, Aamos Ekman riemuitsee.

Hänellä on kotona valmiiksi ötököiden keräilyyn tarkoitettuja välineitä. Jokaisen löydöksen hän merkitsee omaan ötökkäkirjaansa.

Rapuhämähäkki, ruutupirkko ja naskalilude

Safareilla lapsille kerrotaan vinkkejä ötököiden etsimiseen ja niiden keräämiseen. Lisäksi kukin osallistuja saa kuulla, mitä hän on onnistunut omaan purkkiinsa pyydytämään.

Tämä kertaisella ötökkäsafarilla bongattiin muun muassa luteita, hämähäkkejä ja erilaisia kovakuoriaisia.

Ötökkäsafarilla löydettiin myös ajankohtaan nähden harvinaisia ruutupirkkoja ja harsokorentoja. Heinäkuun edetessä toukkia löytyy yhä vähemmän, kun eri lajit hiljalleen kehittyvät aikuisiksi yksilöiksi.

- Usein tässä heinäkuun alussa ei vielä näy erilaisia leppäkerttuja muuten kuin toukkina. Nyt kuitenkin löysimme jo aikuisia ruutupirkkoja, lapset löysivät myös aikuisia harsokorentoja, Ötökkäsafarin opas, biologi Pekka Käär kertoo.

Ötökät imaistaan suljettuun purkkiin

Ötökkäsafarilta lapset saavat omakseen kaksi keräyspurkkia, joista toinen on niin kutsuttu imupullo. Imupullossa kaksi putkea. Toinen asetetaan ötökän kohdalle ja toisesta imaistaan ötökkä alipaineen avulla purkkiin.

- Jos imee vahingossa väärästä pillistä, niin ötökät tulee suuhun, Aamos Ekman kertoo virnistäen.

Kaikkia ötököitä ai kuitenkaan kannata kerätä samaan purkkiin.

- Lapset voivat aluksi kerätä kaikki ötökät samaan. Hyönteisten joukossa on kuitenkin myös petoeläimiä, jotka sitten saattavat syödä muita purkissa olevia ötököitä. Hyvä vinkki on kuitenkin se, että samaan purkkiin ei kannata kerätä nilviäisiä ja niveljalkaisia. Nilviäisten, kuten etanoiden, lima sotkee muiden hyönteisten jalat, Pekka Käär varoittelee.

Lähteet: YLE Turku / Karoliina Hult