Kiistelty kirkkofestivaali teki paluun

Poikkitaiteellinen kirkkofestivaali Vox Elevato on tehnyt paluun Konneveden kesäohjelmaan vuoden tauon jälkeen. Vapaamielisyydestään tunnettu tapahtuma herätti pari vuotta sitten Konnevedellä paljon arvostelua, ja paljolti tapahtuman ansiosta viimeisimmissä kirkollisvaaleissa koko Konneveden kirkkovaltuusto uusiutui.

Kotimaa
Sarjakuvataiteilija Ville Rannan karikatyyri Konneveden kirkossa
Sarjakuvataitelija Ville Rannan karikatyyrinäyttely on esillä Konneveden kirkossa Vox Elevaton ajan.YLE Keski-Suomi / Saija Nironen

Vox Elevato on järjestetty joka kesä vuodesta 2007 lähtien, paitsi viime kesänä, jolloin järjestäjät päättivät ottaa aikalisän. Taustalla vaikuttivat kärhämät Konneveden silloisen kirkkovaltuuston kanssa, joka ei yksimielisesti tukenut räväkkyydestään tunnettua kirkkofestaria.

Syksyllä 2010 silloinen kirkkovaltuusto veti viimeisenä päätöksenään pois kaksi kolmasosaa musiikkityöhön varatuista rahoista. Päätös kohdistui festivaalin puuhamiesten kirkkoherra Olavi Virtasen ja taiteellisen johtajan, kanttori Alexi Juhanpellon mukaan nimenomaan Vox Elevatoon.

Nuorennusleikkauksen kokenut uusi kirkkovaltuusto puolestaan palautti rahat heti ensimmäisenä päätöksenään vuoden 2011 alussa.

- Minun mielestäni siinä ei ollut mitään epäselvyyksiä, kun lähdimme näitä rahoja palauttamaan. Se oli selkeä kanta, että halusimme säilyttää Vox Elevaton, kertoo Konneveden kirkkovaltuutettu Johanna Jääskä.

Kanttori Juhanpelto on uuteen valtuustoon erittäin tyytyväinen, ja sillä on hänen mukaansa ollut suuri merkitys, että tapahtuma ylipätään voitiin taas järjestää.

- He ovat avarakatseisia, eivätkä pelkästään tuijota omaan napaansa. Sehän meidän seurakuntien onglemana yleensä onkin, että ollaan pienissä piireissä, eikä osata nostaa katsetta tarpeeksi laajalle alueelle.

Elvistä, hengellistä musiikkia ja karikatyyrejä

Tänä vuonna Vox Elevatossa on jälleen tarjolla klassista huippumusiikkia, mutta myös viihdettä. Torstaina festivaali pyörähti käyntiin perinteisellä Elvis-messulla, perjantaina oli vuorossa muun muassa yhteislaulua ja rantakalakeittotarjoilua Häyrylänrannassa.

- Jos jotain nostaisin esiin, niin Jorma Hynninen, joka on ensimmäistä kertaa Konneveden kirkossa esiintymässä. Ja sitten Vuosaaren Vapahtajat, tämmöinen aika radikaali näytelmä, joka tulee varmasti herättämään hyvinkin paljon mielipiteitä, Juhanpelto sanoo.

Mielipiteitä herättänee myös sarjakuvataitelija Ville Rannan uskonnolliset ja provosoivat karikatyyrit, joita on esillä ensimmäistä kertaa Konneveden kirkossa - ja ylipäänsä missään kirkossa.

Juhanpelto kertoo, että Vox Elevato houkutteleekin paljon sellaisia ihmisiä, joita ei yleensä kirkossa näy.

- Juuri se ikäluokka, 25 - 50-vuotiaat, jotka eivät yleensä ole kovin kiinnostuneita kirkon touhuista, ja erityisesti miehet ovat käyneet meidän tilaisuuksissa.

Yksitoista päivää kestävälle festivaalille odotetaan tänäkin vuonna tuhansia kävijöitä.

Lähteet: YLE Keski-Suomi