Mystinen ukkosmyrsky houkuttelee bongareita

Myrskybongarit ovat kiinnostuneet luonnonilmiöiden synnystä. He eivät kuitenkaan uhmaa vaaraa, vaan tietävät suojautumisen niksit.

Kotimaa
Myrskypilvien muodostuminen.
Myrskypilvet vyöryivät Turun päälle viikonloppuna.Martti Hänninen
Myrskypilvien muodostuminen.
Myrskybongarit ovat kiinnostuneet luonnonilmiöiden synnystä. Myrskybongari Martti Hänninen on seurannut myrskyjä neljäkymmentä vuotta.

- Myrskyn seuraaminen on elämys. Joka kerta, kun myrsky tulee, seuraan kärppänä tilannetta. Jokin mystinen vetovoima sillä on. Olen utelias, mutta en kuitenkaan hae tragediaa, myrskybongari Martti Hänninen selittää.

Hänninen ei ole koskaan pelännyt ukkosta. Kiinnostus myrskyjen seuraamiseen syntyi, kun hän pääsi läheltä todistamaan salaman aiheuttamia tuhoja.

- Salama iski saunaan, jossa naapurit olivat parhaillaan saunomassa. Naapurit onneksi säästyivät, mutta matkallaan salama sulatti polkupyörän ja sähköjohtoja, hajotti kuusen säpäleiksi ja sytytti tuvan palamaan.

Salaman ja jyrinän väli kertoo ukkosen etäisyyden

- Viime sunnuntain myrsky Turun seudulla oli aika tehokas. En uskonut tällaisen jättimyrskyn tuloon. Jossain vaiheessa välähdyksen ja jyrinän väli oli alle sekunnin, eli myrsky oli vajaan 300 metrin päässä, Martti Hänninen kertoo.

Myräkässä monet hakivat turvaa puun alta tai juoksivat aukioiden yli kännykkä korvalla.

- Myrskyllä kannattaa välttää aukeita tai korkeita paikkoja. Salama iskee usein lähimpään jännitettä tuottavaan kohtaan, kuten puhelimeen. Oma varovaisuus on tärkeintä.

Myrskyt ovat yhä rajumpia

Hänninen on ajanut myrskyn perässä satoja kilometrejä. Vuosien myötä hän on myös huomannut myrskyjen muuttuneen.

- Me emme niinkään uhmaa vaaraa, van tutkimme ja seuraamme luonnonilmiötä. Voimme esimerkiksi mitata rakeiden kokoa ja seurata ilmaston lämpenemisen vaikutuksia myrskyihin.

- Jos suuntaus on tämä, että myrskyt lisääntyvät, niin ei sitä toivo. Siinä on kuitenkin jotain sellaista epätoivoa mukana. Kyllä ilmasto pitäisi tältä osin saada haltuun.

Lähteet: YLE Turku