Lihansyöjäkasvia kerätään yskänlääkkeeksi Keski-Eurooppaan

Keski-Euroopan lääketeollisuus on kiinnostunut Suomen ainoasta lihansyöjäkasvista, kihokista. Oulun seudulta kihokkia on lähetetty lääketeollisuuteen tuhansia kiloja vuosien varrella.

Kihokit (Kasvit)
Kihokinpoimintakoulutuksessa tutustutaan kihokkiin
Oulun alueelta löytyy satoja aktiivisia kihokin poimijoita.YLE / Oulu

Kihokista valmistetaan limaa irrottavaa yskänlääkettä.

Oulun seudun 4H-Yhdistykset järjestävät kesän aikana kihokinpoimintakoulutuksia eri paikkakunnilla.

- Koulutuksessa käydään läpi hygieniasäännökset sekä se, että miten kihokki varastoidaan ja toimitetaan meille, kertoo Ylikiimingin 4H-yhdistyksen toiminnanohjaaja Miia Konttinen.

Koko perheen harrastus

Motivaatiota kihokin poimintaan löytynee 40 euron kilohinnasta. Hyvän hinnan lisäksi kihokin poiminta on monessa talossa koko perheen harrastus.

Myös 20 vuotta Kihokkia keränneelle Tuuli Bergille innostus on löytynyt kotoa.

- Äiti opetti, kun lähdimme koko perheen kanssa poimimaan. Silloin 10-vuotiaana piti saada ne Levis-rahat itse, Berg nauraa.

Kihokkirahoilla matkalle

Kilon kihokkeja, eli noin kauppakassillisen verran, poimii hyvän paikan löydettyään yhdessä tunnissa.

Ahkeralla poimimisella voi ansaita muutakin kuin farkkurahat.

- Olen tienannut ainakin kolme lomamatkaa, ja onhan tässä tullut ostettua huonekaluja sekä asfalttiakin pihaan. Ensin tulivat ne Levis-rahat, sitten harrastukset, Berg kertoo.

Seikkailua luonnossa

Hyviä kihokinpoimintapaikkoja ovat esimerkiksi suot ja käytöstä poistettujen soramonttujen pohjat. Poimintamatkoihin mahtuukin monia muistoja.

- No vaikka mitä hauskoja! Milloin on muurahaisia housuissa, ja milloin hirvet juoksevat eteen kapealla metsätiellä. Joskus upotaan suohonkin, ja itikan puremia on aina, Berg nauraa.

Lähteet: YLE Oulu / Santra Risto