Hiljainen kylätie vei teinitytön

Siilinjärveläissyntyinen, nykyisin Lahdessa asuva Heidi Pakarinen on selvittänyt tiensä Tangomarkkinoiden finaaliin. Monesti semifinaaleihin saakka päässyt Pakarinen on kisassa jo vahva konkari. Pitkän kotiäitiysjakson jälkeen laulaja kuitenkin uskoo, että lava- ja elämänkokemus ovat parhaimmillaan juuri nyt.

Heidi Pakarinen
Heidi Pakarinen
Heidi PakarinenYLE / Tapani Ripatti

Lauluoppinsa Pakarinen on saanut kotikontujensa kuoromaailmasta.

- Lauloin koulun ja seurakunnan kuorossa. 13-vuotiaana löysin sitten Siilinjärven kirjastosta vinyylilevyn, joka sisälsi ihania suomalaisia tangoja. Muun muassa Hiljainen kylätie -tango kolahti silloin todella kovasti. Erikoista kai se oli silloin silloin 13-vuotiaana, musiikkimaku oli ehkä yleisesti hieman erilainen, Pakarinen muistelee.

Tanssimusiikki vei mennessään, ja vuonna 1995 Pakarinen uskaltautui Lavatähti-kisoihin, ja voitti koko kilpailun. Sen jälkeen keikkaa riitti, ja laulaja kiersikin bändinsä kanssa laajalti Savoa sekä Keski- ja Pohjois-Suomea. Vuoden 1996 lopussa tie vei Lahteen opiskelemaan. Viime vuodet Pakarinen on ollut kotiäitinä.

- Ikinä en ole kuitenkaan tangoa unohtanut. Tangomarkkinoillakin olen käynyt silloin tällöin, vuonna 1998 pääsin jopa ensimmäiselle varasijalle, mutta se jäi käyttämättä.

Jälkikäteen ajateltuna Pakarinen näkee tapahtumilla tarkoituksen.

- Tämän ikäisenä olen varmasti paljon kypsempi ja harmonisempi. Osaan sisäistää tangon ja sen tunnemaailman huomattavasti paremmin kuin silloin ihan nuorena.

Kirkaa nuoltiin televisiosta

Pakarisen musiikilliset esikuvat ovat vahvasti kotimaisia. Ykkösidolina on pitkään ollut Paula Koivuniemi. Mieleen on jäänyt myös Olavi Virta vahvoine tunnelatauksineen.

Myös nuori Kirka Babitzin teki olemuksellaan syvän vaikutuksen nuoreen laulajanalkuun.

- Olin aivan ihastunut Kirkaan. Jossain vaiheessa suunnilleen nuolin tv-ruutua, kun Kirka esiintyi siellä.

Pakarinen muistuttaa, että Siilinjärvelläkin on vahva musiikkikulttuuri. Hauska sattuma on, että vuoden 1994 tangokuningatar, siilinjärveläinen Tiina Räsänen on Pakarisen luokkatoveri. Tangokokemusta löytyy myös kotoa, sillä Pakarinen on naimisissa vuoden 1982 tangokuningas Mika Pohjosen kanssa.

Suurin taustavaikuttaja on kuitenkin ollut oma äiti.

- Äiti alkoi muistuttelemaan talvella, että nyt olisi taas kisat tulossa. Vaikka olen ollut monesti mukana niin vielä piti lähteä kerran kokeilemaan. Tango on vaan niin vahva, että se vie mennessään.

Lähteet: YLE Savo