1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Valeskorpionit

Kirjaskorpioni on hyödyllinen asuinkumppani

Suomessa ei pitäisi skorpioneja olla, mutta lattian rakosissa, kirjahyllyissä ja kirjojen väleissä niitä saattaa kuitenkin vilahdella - nimittäin kirjaskorpioneja. Otus ei ole nimestään huolimatta läheistä sukua varsinaisille skorpioneille, vaan kuuluu niin kutsuttuihin valeskorpioneihin.

Kirjaskorpioni on vain muutaman millin mittainen, mutta sillä on näyttävä kalusto. Kuva: http://www.flickr.com/photos/immutability/

Laajassa mittakaavassa kirjaskorpionit kuuluvat hämähäkkieläimiin, mutta muutoin ne kuulluvat omaan eläinryhmäänsä eli valeskorpioneihin. Vaikka kirjaskorpionit muistuttavat ulkoisesti skorpioneja, niistä puuttuu kaikki se olennainen mitä ihminen skorpioneissa pelkää eli pyrstö ja myrkkypiikki.

- Pyrstöä ja myrkkypiikkiä lukuun ottamatta ne ovat kuin skorppionit, saksia myöten. Ne ovat vain paljon pienempiä, muutaman millin kokoisia. Useimmat ihmiset eivät edes huomaa vaikka niitä asuisi samassa taloudessa, museomestari Jaakko Kullberg kertoo.

Ihmiselle vaaraton otus on peto

Kirjaskorpionit eivät syö kirjoja, vaikka nimestä niin voisikin päätellä. Kirjaskorpionit ovat karnivooreja, eli syövät vain lihaa.

- Kirjaskorpionit ovat pelkästään hyödyllisiä olentoja. Kotioloissa niiden ruokavalioon kuuluvat erilaiset pikkuhyönteiset kuten punkit ja pölytäit, Kullberg selittää.

- Niitä ei pidä säikähtää sillä ne eivät aiheuta ihmisille mitään haittaa, eivätkä ne ole vaarallisia.

Muutama kirjaskorpioni kirjahyllyssä on siis vain hyödyllistä, mutta jos niitä alkaa vilistä oikein urakalla, kannattaa tarkistaa kodin ilmastointi.

- Jos kirjaskorpioneja on paljon, niille löytyy myös paljon syötävää. Jos kirjat alkavat kelvata hyönteisille isommassa mittakaavassa, silloin ilmastointi on pahemman kerran pielessä. Kirjaskorpionien ruoka ei ole ole yhtä ystävällismielistä kuin kirjaskorpionit itse, Kullberg kertoo.