1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. käärmeet

Käärmevauva ei herätä ihastusta

Mateiljaharrastaja Salla Salosella on lemmikkeinään kuningasboakäärmeitä, viljakäärmeitä, parta-agama-lisko ja kilpikonnia. Kun tarvikkeet on hankittu ja perusasiat kunnossa, matelijoiden hoitaminen on helpomaa kuin kissojen tai koirien. Silti suuri enemmistö kummastelee matelijaharrastajien lemmikkivalintoja.

käärmeet
Lemmikkikäärme terraarionsa pohjalla
YLE / Anni Vähälä

Salla Salonen esittelee kotinsa uusimpia tulokkaita, viljakäärmeen poikasia. Niitä on kaikkiaan 14 kappaletta.

- Tämmöisiä pieniä, lyijykynän kokoisia ne ovat.

Käärmelapsen ensimmäinen koti on pieni yksiö, eli muovinen säilytysrasia. Pikkukäärmeet viihtyvät parhaiten omissa laatikoissaan talouspaperin alla piilossa, koska ne ovat arkoja. Luonnossakin käärmeet oleskelevat koloissa ja piiloissa.

Pienet käärmeet ovat ison kastemadon kokoisia, oranssin ja vaalean täplikkäitä. Pää on pikkuruisen pieni ja siro. Käärmeet näyttävät kilteiltä ja harmittomilta.

Monen mielestä eläinten lapset ovat söpöyden huipentuma, mutta käärmeen poikaset saavat ihailua osakseen hyvin harvoin.

- Yleensä naapurit kysyvät ensimmäisenä, että eiväthän ne ole myrkyllisiä. Toiset matelijaharrastajat kyllä jakavat ilon ja ihastelevat käärmeiden kuvioita ja värejä. Valtaväestö taas ajattelee, että hyi, me ei tulla teille enää kylään, Salonen kertoo

Melko helppo lemmikki

Salosen mukaan ihmiset ajattelevat usein, että käärmeet ovat kylmiä, iljettäviä ja limaisia.

- Eivät käärmeet ole limaisia. Viileitä ne ovat, mutta kuivia. Ihan kuin nahkasaapasta silittäisi, Salonen kuvailee.

Käärmeiden kasvattamisessa on omat koukeronsa. Pienten käärmeiden pitää ensin luoda nahkansa, ennen kuin niille voi tarjota syötävää. Toisinaan käärmeitä joutuu houkuttelemaan ja jopa pakkosyöttämään, kunnes syöminen alkaa sujua luonnostaan. Käärme on kuitenkin yleensä ottaen helppo lemmikki, Salonen kertoo.

- Kun perusolosuhteet ovat kunnossa, käärmeet ovat helppohoitoisia. Ne eivät tarvitse päivittäistä huoltoa. Aikuinen käärme saattaa syödä joka toinen tai kolmas viikko. Vedet täytyy totta kai vaihtaa, mutta sitten se on siinä.

Lähteet: YLE Tampere / Anni Vähälä

Lue seuraavaksi