Mökkien kaasulaitteet ovat usein jopa vaarallisia

Kesämökeillä vanhat ja huonokuntoiset kaasulaitteet aiheuttavat edelleen merkittäviä riskejä. Nestekaasu aiheuttaa mökeillä vuosittain onnettomuuksia, muun muassa tulipaloja ja häkämyrkytyksiä. Viranomaiset ovat tarkastaneet mökkiläisten kaasulaitteita Vaasassa ja Mustasaaressa.

Kotimaa
Kaasuhella
Mari Latva-Karjanmaa / YLE
Kaasuhella
Katso Heidi Harjun toimittama juttu (2:10) kuvaus ja leikkaus Mari Latva-Karjanmaa

Vuosia mökkien kaasulaitteita ja asennuksia eri puolilla Suomea tarkastanut Tukesin turvallisuusinsinööri Seppo Huttunen on huomannut, että mökeissä on vielä tänäkin päivänä erittäin paljon vaarallisia ja iäkkäitä kaasulaitteita.

- Kyllä monella mökillä on vielä hyvinkin vanhoja nestekaasulaitteita: kaasujääkaappeja, kaasuhelloja. Nestekaasu asuintiloissa muodostaa aina turvallisuusriskin. Kun kaasu vuotaa sisätiloihin, niin se yleensä on syttynyt, aiheuttanut tulipalon, ja kaasupalo on erittäin voimakas, Huttunen kertoo.

Häkämyrkytys on vaarana, jos kaasulaite on esimerkiksi viallinen, mökin tuuletus huono ja häkävaroitin puuttuu.

Lisäksi omat asennukset voivat aiheuttaa ongelmia. Yleistä on muun muassa se, että nestekaasupullon letku tuodaan ulkona säilytettävään pulloon ulkoseinän läpi tekemällä letkulle reikä seinään.

- Se ei ole suositeltavaa. Se ei ole teknisesti oikea ratkaisu, vaan nykyään asennus tehdään kupariputkella, jolloin sisälle saadaan kaasulle hana, josta kaasun voi sulkea.

Tietämättömyys on monen ongelma

Turvallisuusinsinööri Seppo Huttusen kokemuksen mukaan turvallisuusriskin voivat aiheuttaa myös kokemattomat mökkiläiset.

- Monessakin tapauksessa on nykyään mökin omistajana nuori polvi, joka on asunut kaupungissa, eikä heillä ole minkäänlaista kokemusta nestekaasulaitteiden käytöstä. Sekin lisää omalta osaltaan riskiä. Aina ei tiedetä, että kaasulaitteetkin vaativat säännöllistä huoltoa.

Esimerkiksi nestekaasuletkut suositellaan vaihdettavaksi viiden vuoden välein ja paineensäätimet noin kymmenen vuoden välein.

- Mutta on erittäin tärkeää, että kun kesämökki otetaan talvikauden jälkeen ensimmäistä kertaa käyttöön, tarkistettaisiin kaasulaitteiden toiminta, letkujen kunto ja liitosten tiiviys, Huttunen muistuttaa.

Aiempina vuosina Tukes on kiertänyt mökkejä pelastuslaitosten kanssa pääasiassa Itä- ja Keski-Suomessa. Tänä kesänä kohteena ovat Vaasan ja Kristiinankaupungin seudut.

Lähteet: YLE Pohjanmaa / Heidi-Maria Harju