Monille viikon loma vuodessa on liian kallis

Suomalaisista 15 prosenttia ilmoittaa, ettei heillä ole varaa viikon lomamatkaan vuodessa. Vähiten lomailuun on varaa yksinhuoltajilla. Tilastokeskuksen kyselyyn vastasi 10 000 suomalaista viime vuonna.

Kotimaa
Poika hyppää laiturilta järveen.
Lomamatka ei ole kaikille itsestäänselvää - edes kotimaassa, vaikka viikon loma kodin ulkopuolella on yksi elintason mittari EU:ssa.

Viikon loma kodin ulkopuolella on yksi elintason mittari EU:n köyhyyden vähentämisohjelmassa. Muita aineellisia mittareita ovat esimerkiksi puhelin, pesukone ja mahdollisuus päivittäiseen proteiinipitoiseen ateriaan. Lomasta on tullut hyvän elämän mittari.

- Kyllä se palkkatyöyhteiskuntaan on kuulunut jo vuosikymmeniä. Mitä parempi toimeentulo, sitä varmemmin ihmiset matkustavat lomalla, eivät vain kodin ulkopuolelle vaan kotimaan ulkopuolelle. Ja yhä kauemmas, sanoo tutkija Jouko Karjalainen, Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Karjalainen korostaa loman merkitystä hyvinvoinnille. Työstä irtaantuminen välillä antaa voimia työntekoonkin. Kotona lomailu ei kuitenkaan välttämättä riitä irtiotoksi arjesta.

- Varsinkin naisille olisi tärkeää päästä välillä irti kotiympyröistä sellaiseen lomanviettopaikkaan, jossa ei tarvitsisi koko ajan huushollata.

Tilastossa mökkeily ja sukulointikin lasketaan kodin ulkopuoliseksi lomailuksi. Vaikeinta loman kustantaminen on yksinhuoltajille. Toiseksi tiukinta lomailu on yksinäisten ihmisten talouksissa. Eniten reissurahaa on lapsettomilla pariskunnilla.

- On eronneita ja erittäin pienituloisia henkilöitä, joilla ei ole mahdollisuuksia julkisuudessa nähtyyn sinkkuelämään, Karjalainen huomauttaa.

Eurostat on seurannut eurooppalaisten lomanviettoa vuodesta 2004. Muissa Pohjoismaissa vastaajilla on suomalaisia paremmin varaa lomailuun, mutta muutoin Euroopan maissa on paljon synkempiä lukuja. Esimerkiksi monissa Itä-Euroopan maissa yli 60 prosenttia vastasi vuonna 2009, ettei pysty lomailemaan kodin ulkopuolella.

Maatalousvaltaisissa maissa loman viettoon ei myöskään ole samanlaisia mahdollisuuksia kuin palkkatyöyhteikunnissa.

Suomessa tuettuja lomia järjestää toistakymmentä järjestöä Raha-automaattiyhdistyksen tuella. Lomaa voidaan myöntää pienten tulojen tai vaikka perheenjäsenen sairauden perusteella. Esimerkiksi Lomakotien Liitto pystyi järjestämään lomapaikan Suomesta noin 8 000 hakijalle. Hakemuksia oli tuplasti. Vajaan viikon mittaisesta lomasta asiakas maksaa pienehkön omavastuuosuuden.

Lähteet: YLE Uutiset / Hannele Muilu