1. yle.fi
  2. Uutiset

Työsuojelutarkastajat iskevät torstaina Linnanmäelle

Viranomaiset tekevät Linnanmäen huvipuistoon tänään torstaiaamupäivän aikana työsuojelutarkastuksen. Viranomaiset haluavat tarkastuksen avulla selvittää, pitävätkö Ylen A-studiossa viime viikolla esitetyt väitteet huvipuiston huonoista työoloista paikkansa.

Kotimaan uutiset
Linnanmäen laitteita.
Yle

- Jutussa esitettiin aikamoisia työhön sidonnaisuuksia. Me haluamme nyt tutkia tarkemmin työpaikalla, että miten siellä oikein asiat hoidetaan, kertoo tarkastukseen osallistuva Etelä-Suomen aluehallintoviraston tarkastaja Antti Saarinen.

A-studion jutussa kerrottiin epäkohdista nuorten kausityöntekijöiden palkkauksessa, taukojärjestelmässä ja vaitiolo- sekä käytössäännöissä. Tarkastaja Antti Saarisen mukaan viranomaisen huomio kiinnittyi erityisesti taukoihin liittyviin kysymyksiin. Aamulla alkavassa työsuojelutarkastuksessa kiinnitetään erityistä huomiota muun muassa siihen, pääsevätkö yksin omissa työpisteissään työskentelevät ihmiset käymään riittävän usein vessassa.

- Jos tulee pakottava syy, niin aina pitää voida järjestää ihmiselle tuuraaja, jotta hän pääsee käymään esimerkiksi vessassa tai hoitamaan jonkin muun asian, Saarinen toteaa.

Tarkastuksessa ei käsitellä esimerkiksi palkkaukseen liittyviä asioita, vaan ainoastaan työturvallisuuteen vaikuttavia seikkoja. Saarisen mukaan työntekijöitä haastatellaan paikan päällä.

- Lisäksi teemme anonyymin kyselyn. Ehkä sen avulla saamme vielä enemmän tietoa.

Räikkönen: Kohulle saadaan nyt pääte

Linnanmäkeä pyydettiin jo ennen tarkastusta toimittamaan aluehallintovirastoon tietoja työntekijöiden työoloista. Huvipuiston johto sai tiedon työsuojelutarkastuksesta etukäteen, mutta toimitusjohtaja Risto Räikkösen mukaan huvipuiston henkilökuntaa ei erikseen tiedotettu asiasta. Räikkönen sanoi keskiviikkoiltapäivällä odottavansa työsuojelutarkastusta innokkaasti.

- Olen erittäin positiivisella ja huojentuneella mielellä. Uskon, että kun tämä tarkastus saadaan tehtyä ja loppuraportti valmistuu, niin saamme vihdoin päätöksen tälle kohulle.

- Jos jotain korjattavaa löytyy, niin totta kai me korjataan, hän lisää.

"Haastattelu ei mennyt ihan nappiin"

Työsuojelutarkastuksen tuloksista kertova raportti valmistuu elokuussa. Myös Linnanmäen omistavassa Lasten Päivän Säätiössä käydään parhaillaan läpi huvipuiston työehtoja ja -ohjeita.

- Säätiön hallitukselle on annettu henkilöstön ohjeet. Olen lukenut ne läpi ja minusta ne tuntuvat asianmukaisilta ja oikeilta. On ihan selvää, että nyt analysoidaan onko siellä ohjeissa tai käytännön sovellutuksessa sellaisia tilanteita, jotka ovat henkilöstön kannalta kohtuuttomia, sanoo Lasten Päivän Säätiön hallituksen puheenjohtaja Pentti Kivinen.

Kivisen mukaan esimerkiksi vessakäyntien pitäisi huvipuiston taukojärjestelmän mukaan olla mahdollisia myös niin sanottujen lakisääteisten taukojen ulkopuolella.

- Jokaisella on mahdollisuus ottaa kännykällä yhteyttä ja pyytää tauotusta silloin kun normaali tauotus ei riitä. Varmasti on matkan varrella ollut tilanteita, joissa yksittäiset työntekijät ovat kokeneet tilanteet hankaliksi ja niistäkin meidän pitää ottaa opiksi.

Kivisen mukaan A-studion jutusta noussut kohu on kenties paisunut jo liian suureksi, mutta silti on hyvä, että kaikki selvitetään. Osa jutun jälkikohusta liittyi Linnanmäen toimitusjohtajan Risto Räikkösen käyttäytymiseen haastattelutilanteessa.

- Tosiasia on se, ettei tuo haastattelu ehkä mennyt ihan nappiin ja antoi ehkä väärän kuvan Linnanmäen toiminnasta.

Kumman osalta haastattelu ei mennyt nappiin, toimittajan vai Räikkösen?

- Ehkä yhteisymmärrys heidän välillään ei ollut aivan kitkatonta.

Lähteet: YLE Uutiset / Mikko Lindqvist

Lue seuraavaksi