Vanhoillislestadiolaiset kampanjoivat Kalevaa vastaan

Vanhoillislestadiolaiset kehottavat tekstiviesteissä ja nettipalstoilla peruuttamaan sanomalehti Kalevan tilauksen. Liikkeen sisällä katsotaan, että Kaleva on käsitellyt vanhoillislestadiolaisten uskonnollista vakaumusta vääristellen.

Kotimaa
Kalevan toimituksen katolla on kyltti, jossa lukee Kaleva.
Yle / Teija Lassi

Sanomalehti Kalevan mukaan viesteissä kannustetaan lehden tilauksen perumiseen. Vanhoillislestadiolaisen liikkeen sisällä ärtymystä ovat herättäneet Kalevan kirjoitukset liikkeessä julki tulleista lasten hyväksikäyttötapauksista ja niiden hoidosta.

Vanhoillislestadiolainen liike nousi puheenaiheeksi kesällä 2010, kun lukuisia lasten seksuaalisia hyväksikäyttötapauksia tuli ilmi liikkeen sisällä.

Osa lehden tilauksen peruuttajista on pahastunut Kalevan tekemistä arvioista vanhoillislestadiolaisliikkeen johtohahmoista.

Liikkeen jäsenet ovat soittaneet Kalevaan ja uhanneet jopa tuhansien tilausten perumisella.

Kaleva on levikkimäärältään neljänneksi suurin Suomessa ilmestyvistä seitsemänpäiväisistä viikkolehdistä. Lehden levikki oli viime vuonna 78 216.

Vanhoillislestadiolaisen liikkeen keskusjärjestöstä Suomen Rauhanyhdistysten Keskusyhdistyksestä kiistetään jyrkästi, että kampanjointi Kalevaa vastaan olisi lähtenyt sieltä.

Lähteet: YLE Uutiset