1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Jälkiviisaat: Niinistön presidenttiehdokkuus, perussuomalaisten kannatus ja Kreikan tilanne

Jälkiviisaat keskustelivat perjantaina Aamu-tv:ssä muun muassa Sauli Niinistön presidenttiehdokkuudesta, perussuomalaisten kannatuksesta ja Kreikan tilanteesta. Keskustelijoina olivat Jeanette Björqvist, Kalle Isokallio ja Maria Pettersson.

Jälkiviisaat puivat viikon tapahtumia Aamu-tv:ssä 1. heinäkuuta 2011.

Oliko yllättävää, että Niinistö ilmoittautui presidenttikisaan?

- Ei se kyllä ollut, uusi jälkiviisas Jeanette Björkqvist kommentoi.

- Yhtä suuri yllätys kuin se, että Paavo Väyrynen ilmoittautuu, Pettersson huomauttaa.

- En saanut moneen viikkoon unta, kun mietin, mahtaako hän lähteä vai ei, toteaa Isokallio.

- Tästä Niinistön salamyhkäisyydestä pahoitettiin vähän mieltäkin eri puolueissa.

- Poliitikot taistelevat julkisuudesta. Jos joku saa siitä isomman kakun, se on aina väärin. Sitä on olemassa tietyn verran; jos Niinistö ottaa tuon palan, muut eivät sitä saa, Isokallio arvioi.

- Kyllähän sekä Soinilta että Heinäluomalta on kysytty, mutta molemmat sanovat ilmoittavansa syksyllä. Olisivat ilmoittaneet nyt, Björkqvist sanoo.

- Soini ja Heinäluoma odottavat kumpikin gallupeja. He eivät lähde häviämään ensimmäisellä kierroksella. He odottavat ja vapisevat, pääsevätkö toiselle kierrokselle, Isokallio kommentoi.

Puoluekannatuksesta. - Perussuomalaisten kannatus kasvaa hurjaa vauhtia. Mikä meitä mediassa vaivaa, että annamme paljon palstatilaa ja uutisoimme hyvin positiiviseen sävyyn perussuomalaisista?

- En ole samaa mieltä, että media suhtautuisi vain positiivisesti. Toki, jos joku puolue räjäyttää kannatuksensa noin, se on uutisaihe. Perussuomalaiset ovat viisaasti valinneet oppositiopolitiikkansa kärjeksi kuntapolitiikan ja tähtäävät selkeästi kunnallisvaaleihin, Petterson sanoo.

- En olisi huolissani gallupeista tällä hetkellä. Protestipuolueen suosio riippuu kansantalouden kehityksestä. Jos neljän vuoden kuluttua kansantalous on nousussa, perussuomalaisten kannatus laskee ja päinvastoin, Isokallio arvioi.

Kreikka teki merkittäviä päätöksiä leikkauksista. Millä tiellä Urpilainen on esittäessään vaatimukset euroministereille?

- Kova paikka on siksi, että hänellä ei ole ministerikokemusta juuri lainkaan, vaikka onhan häntä keitetty tässä, Björkqvist huomauttaa.

- Hän tuskin saa kaikkia vaatimuksiaan läpi. Tarpeeksi hyvä riittänee tällä hetkellä, Pettersson kommentoi.

- Koko vakuuskeskustelu on harhaanjohtava. Kreikalla eivät ole vakuudet kunnossa, jos ne olisivat, Kreikka saisi alemmilla koroilla lainaa, Isokallio sanoo.

Jälkiviisaat keskustelevat vielä lisäksi Vantaan kaupunginjohtajan Peltomäen tilanteesta.