Puhdistus kääntyy kuunnelmaksi

Sofi Oksasen näytelmä ja romaani Puhdistus kuullaan kuunnelmana elokuussa YLE Radio 1:ssä. Vaikka projekti oli suuritöinen, teksti taipui lopulta luontevasti Radioteatterille.

kulttuuri

Ohjaaja Soila Valkama kertoo, että Puhdistuksen sovittaminen kuunnelman muotoon oli haastavaa. Materiaalia kun on todella paljon.

- Luin ennen näytelmää kirjan, joka on tietenkin paljon monisyisempi. Toivon, että ihmiset saavat kuunnelman aikatasoista kiinni. Tarinahan etenee ristiin rastiin 90-luvun ja 40-luvun välillä, Valkama sanoo.

Kuunnelmassa Puhdistuksen tarina mahdutetaan reiluun 54 minuuttiin. Alun perin ajatuksena oli toteuttaa kuunnelma kaksiosaisena. Valkama kertoo, että sisällön jakaminen kahtia ei kuitenkaan lopulta tuntunut luontevalta.

- Tarinan rikkominen kahteen osaan olisi ollut vielä suurempi rikos kuin tiivistäminen ja se, että pyrin löytämään tekstistä ydinkohdat.

Kuunnelma juhlistaa Viron itsenäistymistä

Kuunnelman lähetyspäivä on erityinen, sillä edellispäivänä 20. elokuuta tulee kuluneeksi 20 vuotta Viron itsenäistymisestä.

- Kannamme mielellämme kortemme kekoon juhlistaaksemme itsenäistymistä, Valkama esittää.

Puhdistus-kuunnelma kuullaan YLE Radio 1:ssä 21. elokuuta. Sofi Oksasen samanniminen romaani on käännetty jo 38 kielelle.

Lähteet: Radion kulttuuriuutiset / Emma Vainio