Irakissa yli miljoona kadonnutta

Irakissa Saddam Husseinin ajan joukkohaudoista on alkuvuoden aikana löytynyt satoja ruumiita. Irakissa on kuitenkin yli miljoona kadonnutta, joiden kohtalosta omaisilla ei ole tietoa. Ihmisoikeusjärjestöt vaativat Irakia kehittämään kansallista tietokantaa kuolleiden tunnistamiseksi.

Ulkomaat

- Irakissa kadonneiden siviilien määrää ei tiedä tarkalleen kukaan, toteaa Iraq Missing -järjestön toiminnanjohtaja Isabelle Stead.

Brittijärjestön edustaja muistuttaa, että Irakissa on vuosikymmeniä jatkuneen sorron ja etnisten puhdistusten jäljiltä maailman suurin määrä kadonneita ihmisiä. Steadin mukaan arviot kadonneista vaihtelevat sadoistatuhansista yli miljoonaan.

Irakin entisen diktaattorin Saddam Husseinin kaudella hallinnon arvostelijoita katosi, eikä monikaan uskaltanut kysellä perään. Hiljattain on löydetty satojen ihmisten joukkohautoja 1980-luvulta. Ihmisoikeusryhmät uskovat, että Irakissa on vielä satoja löytämättömiä joukkohautoja Saddamin valtakauden jäljiltä.

Poliisi ei pysty selvittämään katoamistapauksia

Yhdysvaltain hyökkäyksen jälkeen, vuodesta 2003, etnisten ja uskonnollisten ryhmien välisissä väkivallanteoissa ja sieppauksissa on kadonnut kymmeniätuhansia ihmisiä. Suurin osa heistä on työiässä olevia miehiä.

- Ero Saddamin ajoista on se, että nyt irakilaisäidit uskaltavat selvittää, mihin heidän poikansa tai miehensä on kadonnut, Stead toteaa.

Steadin mukaan viranomaisilla ei ole kykyä, eikä usein korruption takia myöskään halua selvittää, mitä kadonneille on tapahtunut. Irakissa kadonneet -kampanja yrittää saada viranomaisia kehittämään kuolleiden tunnistamisjärjestelmää ja viranomaisraportointia tehokkaammaksi.

- Poliisi ja muut viranomaiset pystyvät hoitamaan vain akuutit ongelmat kuten pommi-iskut, mutta kaappausten tai ryöstömurhien tarkempaan selvittämiseen ei jää aikaa, Stead sanoo.

Ihmisoikeusjärjestöt ovat vaatineet Irakiin kansallisen tietokannan luomista kuolleista, jotta omaiset voisivat etsiä ja tunnistaa perheenjäseniään.

Irakin ihmisoikeusministerin Muhamed Al-Sudaney mukaan väkivaltaisesti kuolleiden henkilöllisyys tullaan selvittämään aiempaa tehokkaammin dna-testien avulla.

Lähteet: YLE Uutiset / Karoliina Romanoff