1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Ruisrock muutti Suomen historiaa

Ruisrock - 40 vuotta rokkia ja rakkautta on dokumentti Suomen vanhimman rockfestivaalin synnystä ja kasvusta. Samalla se on matka populaarikulttuurin rakenteellisiin muutoksiin Kekkosen Suomesta euroaikaan, mustavalkoisesta värilliseen. Ruisrockin perustajajäsenet muuttivat Suomen historiaa ennennäkemättömällä nuorisotapahtumalla.

Woodstockin rauhan ja rakkauden festivaali toimi Ruisrockin esikuvana. Kuva: V.K. Hietanen

Ensimmäinen Ruisrock elokuussa 1970 veti paikalle noin 38 000 juhlijaa kolmen päivän aikana. Maine kiiri kauas, ja seuraavana kesänä Ruisrock oli yksi Euroopan suurimmista musiikkitapahtumista. Ruisrockin perustajat halusivat lähteä liikkeelle tosissaan heti alusta alkaen.

- Lähetimme kirjeitä kaikille bändeille, jotka vain keksimme. Myös Rolling Stones oli postituslistalla, mutta saimme vastauksen, että Mick Jagger lomailee, muistelee Olli Pellikka.

Pitkätukat nousivat koloistaan

Vuoden 1970 Ruisrock oli aidosti rauhan ja rakkauden juhla. Tunnelma Ruissalossa oli leppoisa, ja ilmassa oli kotikutoisuuden tuntua.

- Kun tieto tapahtumasta tuli julki, se kuultiin joka peräkylässä asti. Jokaisesta kylästä löytyi pari pitkätukkaista tyyppiä, ja he alkoivat virrata Ruissaloon. Yhtäkkiä koolla oli kymmeniätuhansia rokkareita, nauraa Purssila.

Seuraavana vuonna puskaradio levitti tietoa lisää. Paikalle löysivät paitsi vaihtoehtokulttuurissa syvemmällä olevat ensimmäisen vuoden kävijät, mutta myös bilefiiliksellä liikkeellä olevat nuoret. Vuoden 1971 festivaalissa Ruissalossa rokkasi kaikkiaan 100 000 vierasta kolmen päivän aikana.

Kaikki oli kateissa koko ajan

Ensimmäisen vuoden leppoisan tunnelman jälkeen seuraavan vuoden hurja yleisöryntäys aiheutti järjestäjille päänvaivaa. Kari Purssila oli töissä Punaisen Ristin aputeltassa, jossa kävi avunpyytäjiä mitä erilaisimpine tarpeineen.

- En kuullut ensimmäistäkään bändiä kolmen päivän aikana. Joko ihmiset olivat kadottaneet jotakin tai sitten piti saada lääkettä. Huolehtiminen koko porukasta vei niin paljon energiaa, että festarit menivät täysin ohi, muistelee Kari Purssila.

Kaaos aiheutti myös huvittavia selkkauksia.

- Paras tapaus oli poika, joka oli kadottanut autonsa. Ei muuten, mutta kun auton olisi pitänyt olla seuraavana päivänä Ivalossa postinjakoreissulla, nauraa Pellikka.

Aitoja tunnelmia läpi vuosikymmenten

Perustajajäsenet eivät voineet hurjimmissa unelmissaankaan kuvitella, että Ruisrock jatkuisi vielä vuonna 2011.

- En tiedä muutimmeko historiaa, mutta jotakin saimme aikaan, koska tapahtuma jatkuu edelleenkin, miettii Olli Pellikka.

Parasta muistoa kysyttäessä Pellikka kertoo sen olevan peräisin yksipäiväisten festivaalien ajoilta.

- Aidot lokit kirkuvat ja ruotsinlaiva lipuu ohi, kun Procol Harum soittaa lavalla Salty Dogia. Kyyneleet tulevat silmiin vieläkin, paljon paremmaksi siitä ei voi enää laittaa, muistelee Pellikka.