Keski-ikäisten miesten seksielämäkö ällösetäkulttuuria?

Tamperelainen teatteriohjaaja Rauli Jokelin pörhentää monen höyheniä perätessään keski-ikäisen miehen oikeutta seksiin. Hän syyttää naisia kaksinaismoralismista - keski-ikäinen mies kelpaa kumppaniksi vain, jos sattuu olemaan riittävän rikas. Köyhempien lähestymiset tulkitaan helposti ahdisteluksi ja naisen esineellistämiseksi, väittää Jokelin.

keski-ikä
Rauli Jokelin teatterilavasteissa
Käsikirjoittaja-ohjaaja Rauli Jokelin.YLE / Aarne Kauranen

Jokelin puolustaa Aamulehdessä julkaistua kirjoitustaan, jossa hän otti kantaa toimittaja Minna Kurjen juttuun ranskalaisen politiikan ahdisteluskandaaleista. Kurki käytti termiä "ällösetäkulttuuri" käsitellessään mm. Dominic Strauss-Kahnin raiskausepäilytapausta.

- Olen ollut miesasiamies niin kauan kuin muistan eli puolustan heikompaa astiaa, joka kuolee 7-8 vuotta nuorempana, vetää itsensä piippuun töissä ja sitten vaan haukutaan. Se on ruvennut vähitellen tässä rassaamaan ja sen takia terhakoiduin ihan kirjoittamaan asti, hän sanoo Radio Hämeen haastattelussa.

Jokelinin mielestä "keski-ikäiset miehet ovat lähes ainoa ryhmä, jota saa vapaasti pilkata, ivata ja vähätellä". Vain raha poistaa ällön eli rikkaan miehen lähentelyt kyllä kelpaavat. Jokelin syyttääkin naisia kaksinaismoralismista.

- Leimataan yhden ihmisryhmän eli keski-ikäisten miesten ja sitä vanhempien seksi ällöttäväksi, mutta jos sitä tarjoaa Lamborghinista - tai Amerikassa on laskettu, että jos tienaa 368 000 dollaria - niin ällösetäkin muuttuu varteenotettavaksi kosijaksi. Tämä ei mene yksinkertaiseen moraaliin, Jokelin sanoo.

- Tämä on selvästi ryhmä, joka on vielä kaiken suojelun ulkopuolella. Maahanmuuttajia tai vähemmistöjä ei saa haukkua mutta tämä on lainsuojaton, sanoo Jokelin.

Valtapeliä lemmellä - mitä on tehtävissä?

Jokelinin mukaan miesten ei pidä alistua valtapeleihin makuuhuoneessa.

- Jos miehet keräävät ylpeytensä ja pitävät molemmat päänsä pystyssä, niin kyllä se siitä hoituu, jos eivät miehet alistu tällaiseen.

Mediakohinaa keski-ikäisen miehen seksuaalisuuden ympärillä voisi myös pitää populismina. Jos otetaan tavallinen keski-ikäinen kansanmies, niin onko tosiaan tilanne tämä?

- Kyllä keski-ikäiset miehet on iso ryhmä ja makuuhuoneessa käydään aikamoisia valtataisteluja, se on melkoinen kompleksien soppi.

- En väitä että kaikilla menee huonosti, on paljon onnellisia pareja, mutta tämä julkinen kuoha saattaa aiheuttaa monelle peräkammarin pojalle ylimääräisiä, tarpeettomia ahdistuksia ja tuskia. Erotiikan ihanalla alueella valtataistelu on minusta ihan turhaa.

"Seksi myy ja sillä saa"

Jokelin kirjoittaa, että ei puolusta kähmintää, hyväksikäyttöä tai pedofiliaa. Hän ei esimerkiksi pidä lasten liian paljastavasta pukeutumisesta.

- En pane pahakseni että kadulla kulkee kauniita, kesällä vähäpukeisia ihmisiä, mutta pikkulapsien napapaidoissa alkaa tulla toinen raja vastaan, kyllä lapsi saisi olla lapsi.

Miksei keski-ikäinen mies sitten katsele omanikäisiään naisia, vaan suuntaa toiveensa nuoriin - ja kauniisiin - naisiin?

- Erotiikan ja seksin alueella on aika paljon miinakenttiä, joihin me helposti astutaan.

- Seksi myy ja sillä saa, kauniit naiset on ihana asia, en sitä kiellä ollenkaan ja tämä heikkous minullakin on.

Lähteet: YLE Häme