1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Halipatsuippa! Katsastus Haminan teatterissa

Haminan teatteri esittää 80-luvulla lähes kulttimaineeseen noussutta Katsastusta. Ensi-ilta on perjantaina.

Kuva: Yle, Anna Huittinen

Haminan teatteri valmistautuu ensi-iltaan uudella näyttämöllä. Haastavasti V:n muotoinen katsomo Turun Bastionissa vetää 600 henkeä. Se on rakennettu talkoovoimin RUK:n kainaloon.

- Tämä on unelmien täyttymys! Kun meillä on 17 esitystä, niin meillä on kesäkauden aikana palvella jopa 10 000 asiakasta, tuottaja Henni Kiri riemuitsee.

Vesa Vierikon viitta

Matti Ijäs nosti Joni Skiftesvikin käsikirjoittaman Katsastuksen lähes kulttimaineeseen 80-luvun lopulla. Viltteriä esittävä Mikko Halme osasi aikanaan elokuvan repliikit ulkoa. Hän väittää päässeensa Vesa Vierikon viitasta.

- Tuskin kukaan kutsuu Haminan Vesa Vierikoksi. Kävimme katsomassa Katsastuksen Oulun kaupunginteatterissa ja huomasin, että ettei Viltterin tarvitse olla Vierikko, kertoo Halme.

Ihmiselämän isoja kysymyksiä

Haminassa luvassa on vauhtia, vimmaa ja nopeasti vaihtuvia tilanteita koko rahan edestä. Katsastus on suomalainen ihmissuhdekomedia, jossa rakastetaan autoa ja naista, huudetaan, petetään ja juodaan viinaa. Harjoitus nosti näyttelijöiden kuntoa, sillä tahti on kova.

-Kyllä siinä on isojakin asioita, joita ihmiset joutuvat kohtaamaan. Syntyy vammaisia lapsia ja sellaista, ohjaaja Janne Lonka sanoo.

Hilma löytyi Korialta

Keskeisessä osassa näytelmässä on auto: Hillman Minx Super vuosimallia -66. Se löytyi Korialta autotallista.

-Kyllä se lähtee käyntiin. Hilma on ollut Mikko Halmeen silmäterä ja hän on jo pari kuukautta harjoitellut , Henni Kiri lupaa.

Viltterin morsianta, Mallua esittää Jonna Kajander. Mallu on osa kolmiodraamaa, johon kuuluvat Mikko, Hilma ja vaihteleva joukko muita henkilöitä.

-Ai näytelmän juju? Se on varmaan se, että me kaikki tarvitsemme tukikepin. Kuka minkäkin laisen, Kajander miettii.