Mökkibongaus kerää arvokasta lintutietoa

Lämpimät säät houkuttelevat ihmisiä mökeille. Rantamökeillä voi auringonoton ohessa bongailla vaikka vesilintuja, jotka liikkuvat poikueidensa kanssa rantavesissä. Erilaiset lintuhavainnot voi ilmoittaa Mökkibongaus-kilpailuun, jonka avulla kerätään arvokasta lintutietoa. Historian toinen Mökkibongaus-kilpailu järjestetään 9.-10.7.

lintuharrastus
Kuovi sänkipellolla
YLE Lahti / Tanja Perkkiö

Toista kertaa järjestettävän Mökkibongauksen tarkoituksena on saada yleisö kiinnostumaan lähiluonnosta ja samalla kerätään arvokasta lintutietoa.

Tänä vuonna kaivataan havaintoja ja kokemuksia erityisesti kuovista. BirdLife on valinnut kuovin vuoden linnuksi.

- Tänä vuonna kysellään mökkiläisten kuovikokemuksista sekä havaintoja myös kymmenestä muusta tutusta linnusta, Päijät-Hämeen lintutieteellisen yhdistyksen tapahtuma- ja retkivastaava Risto Silaste kertoo.

Tavoitteena mittavat havainnot

Kuovi-havainnot ovat taantuneet viime vuosina ja Silaste epäilee syyksi kuovin elinympäristön muutoksia.

- Pesintä ei ole välttämättä onnistut tai ravinnonhankinnassa on ollut ongelmia. Mökkibongauksen avulla saadaan paljon mittavaa ja arvokasta aineistoa, jos noin 3000 mökkiläistä ilmottaa meille havaintonsa. Havaintojen lisäksi halutaan tietää ihmisten kuoviin liittyviä mielikuvia ja muistoja.

Kuovin lisäksi havaintoja ja tietoja kaivataan laulujoutsenesta, kyhmyjoutsenesta, kuikasta, kurjesta, meriharakasta, rantasipista, tervapääskystä, haarapääskystä ja västäräkistä.

- Kaikki lajit ovat ihan yleisiä Päijät-Hämeen alueella. Kuovi tosin ovat aloittaneet jo muuttonsa kohti etelää, Silaste toteaa.

Missä vain voi bongailla

Mökkibongaus-kilpailuun odotetaan suurta osallistujamäärää.

- Viime vuoden perusteella veikkaisin, että tänä vuonna osallistujia kertyy 2000-5000, Silaste kertoo.

Kuka tahansa voi osallistua Mökkibongaukseen vaikkei viettäisikään viikonloppua mökillä.

- Mökkibongausta voi harrastaa ilman mökkiäkin, kaikki kesänviettopaikat ovat sallittua bongausaluetta, Silaste toteaa.

Lähteet: YLE Lahti