Itkuvirsi purkaa sielun patoumia

Vanha karjalainen perinne, äänellä itkeminen on elpynyt ja kasvattanut selvästi suosiotaan viimeisen kymmenen vuoden aikana. Itkuvirsikurssit kiinnostavat; niissä pääsee purkamaan omia henkilökohtaisia patoumiaan. Siilinjärvellä itkuvirren saloihin on tutustuttu tällä viikolla Siilifolkin yhteydessä.

kulttuuri
Lyyli Arhipov itkemässä.

Perinteisillä karjalaisilla itkuvirsillä puretaan monenlaisia tunteita tänäkin päivänä. Siilinjärvellä tällä viikolla järjestetyllä itkuvirsikurssilla opeteltiin vaikeiden asioiden esiintuomista.

- Vaikeinta on tunteiden esiin tuominen. Olemme niin tottuneita sääntöihin ja järjestykseen, että heittäytyminen ja tunteiden näyttäminen on hankalaa. Itkuvirsi eroaa tavallisista musiikkikappaleista esimerkiksi siinä, että runomitta vaihtelee ja tulkinta riippuu paljon itkijästä itsestään, sanoo Äänellä Itkijät ry:n varapuheenjohtaja ja itkuvirsikurssin ohjaaja Tuomas Rounakari.

Itkuvirsikurssilla käsitellään niin henkilökohtaisia asioita, että kurssi järjestetään suljettujen ovien takana. Itkuvirsillä voidaan käsitellä esimerkiksi perhesuhteita, ja tyypillinen itkuvirsikurssin aihe onkin äiti-tytär-suhteet.

- Kurssillä käymme läpi itkuvirren historaa ja merkitystä, mutta myös harjoittelemme itkuvirsiä.

- Kaikillahan meillä on patoutuneita ja purkamattomia asioita. Itkuvirsi ei myöskään ole vaikeaa, sillä kaikki me osaamme itkeä, kun vaan uskallamme, toteaa Rounakari.

Itkuvirsi henkilökohtaisempi nykyään

Karjalassa itkuvirsillä on purettu tunteita esimerkiksi häissä, hautajaisissa ja sotaan lähtiessä. Nykyään itkuvirsi on henkilökohtaisempi ja kieli on vaihtunut karjalasta suomeen.

- Itkuvirret ovat voineet kertoa esimerkiksi tyttären kaipauksesta, kun tytär on muuttanut pois kotoa ja äiti odottaa ja ikävöi häntä, kertoo Äänellä Itkijät ry:n perustajajäsen Lyyli Arhipov.

Kymmenen vuotta sitten perustetun Äänellä itkijät ry:n itkukursseille on ollut viime vuosina runsaasti kysyntää ja vanha perinne on elpymässä. Itkuvirsillä on edelleen suuri merkitys erityisesti karjalaisille.

- Sillä on suuri merkitys, koska se on periytynyt minulle vanhemmilta ja omista juuristani, sanoo Lyyli Arhipov liikuttuneena.

Lähteet: YLE Savo / Kaisu Lötjönen