1. yle.fi
  2. Uutiset

Atlantis pääsi viimeiselle lennolleen

Avaruussukkula Atlantis on päässyt matkaan viimeiselle avaruuslennolleen. Vielä viime hetkillä ennen laukaisua jännitettiin, antavatko sääolosuhteet mahdollisuuden lähtöön. Lähtölaskenta jouduttiinkin pysäyttämään hetkeksi, mutta syynä oli tekninen vika.

Ulkomaat
Avaruussukkula Atlantis laukaistaan kohti avaruutta Kennedyn avaruuskeskuksesta Floridasta

Tekninen vika havaittiin vain puoli minuuttia ennen sukkulan laukaisua, mutta lopulta lähtö viivästyi vain joitain minuutteja. Syynä viivästymiseen oli varmistus siitä, että laukaisualustan tuet olivat varmasti irrottuneet sukkulasta.

Atlantis oli näkyvissä vain reilut 40 sekuntia ennen katoamistaan paksuihin pilviin. Saadakseen Atlantiksen matkaan Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa venytti omia sääolosuhdesäädöksiään.

Rankkasateet ja ukkoset ovat riepotelleet Floridaa useita päiviä. Eilen torstaina kaksi salamaa iski lähelle sukkulan lähtöalustaa, mutta ne eivät kuitenkaan vaurioittaneet Atlantista tai rakenteita.

Atlantiksen ja sen neljän astronautin miehistön on määrä viettää avaruudessa 12 päivää. Astronautit vievät tarvikkeita Kansainväliselle avaruusasemalle ISS:lle, jonne sukkula telakoitunee sunnuntaina.

- Viimeistä kertaa: hyvää onnea ja herran haltuun, toivotti sukkulalennon laukaisua johtanut Nasan Mike Leinbach astronauteille lähtölaskennan aikana.

Astronautteja työttömäksi

Atlantis pääsi matkaan 30 vuotta ja kolme kuukautta aivan ensimmäisen sukkulalennon jälkeen. Atlantiksesta tulee viimeinen amerikkalainen avaruuteen lähtevä sukkula. Yhdysvaltain sukkulaohjelma lopetetaan Atlantiksen lennon jälkeen.

Sukkulan lähtöä Cape Canaveralin avaruuskeskuksen lähellä seurasi jopa lähes miljoona ihmistä. Myös Kennedyn avaruuskeskukseen oli kokoontunut kymmeniä tuhansia kutsuvieraita todistamaan historiallista hetkeä. Heidän joukossaan oli muun muassa lukuisia entisiä ja nykyisiä astronautteja.

Sukkulaohjelman sulkeminen on aiheuttanut myös katkeruutta ja surua, sillä sen lopettamisen myötä lähes 8 000 ihmistä joutuu työttömäksi.

Nasan mukaan seuraavat astronautit pääsevät avaruuteen Yhdysvaltain maaperältä aikaisintaan 3 - 5 vuoden kuluttua. Tuolloin suuntana on luultavasti Mars tai asteroidit. ISS:n huoltolennot tehdään tästä eteenpäin venäläisillä Sojuz-raketeilla. Amerikkalaisastronautteja otetaan kyytiin, jos he maksavat reilun 50 miljoonan dollarin hinnan yhdestä lipusta.

Lähteet: AFP, AP, Reuters

Lue seuraavaksi