Hyppää sisältöön

Etelä-Sudan juhlii itsenäistymistään

Etelä-Sudan on itsenäistynyt omaksi valtiokseen keskiyöllä perjantain vaihtuessa lauantaiksi. Kirkonkellot ja rummut soivat heti puoliltaöin itsenäistymisen kunniaksi, ja juhlinta on jatkunut siitä alkaen.

Eteläsudanilaiset juhlivat maansa itsenäisyyttä Jubassa.
Etelä-Sudan on julistautunut itsenäiseksi valtioksi. Useat maat ovat jo ehtineet tunnustaa uuden valtion. Itsenäisyysjuhlia varjostavat Sudanin ja Etelä-Sudanin väliset aluekiistat.

Kansalaisia oli rohkaistu kerääntymään jo yöllä kirkkoihin ja aukioille sytyttämään kynttilöitä ja rukoilemaan. Ympäri maata ihmiset ovat järjestäneet juhlamenoja ja tanssineet.

Viralliset itsenäisyysjuhlallisuudet alkoivat lauantaina puoliltapäivin. Itsenäistymisjuhliin on saapunut runsaasti maailman johtajia, muun muassa YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon. Suomea paikalla edustaa Pekka Haavisto.

Virallinen itsenäistymisseremonia järjestettiin edesmenneen sissijohtajan John Garangin hautamuistomerkillä. Etelä-Sudanin presidentin Salva Kiirin isännöimiin juhlallisuuksiin saapui noin 30 Afrikan valtionpäämiestä ja ulkomaiden korkea-arvoista edustajaa. Kunniavieraana on Sudanin presidentti Omar al-Bashir.

Etelä-Sudanin talous nojaa öljyvarantoihin, joiden hyödyntämisestä sen on päästävä sopuun Omar al-Bashirin hallitseman Sudanin kanssa, koska useimmat öljyputket kulkevat pohjoisen kautta.

Sudan tunnusti Etelä-Sudanin perjantaina ja Arabiliitto on toivottanut Etelä-Sudanin tervetulleeksi jäsenekseen.

Katolinen kirkko on aloittanut Etelä-Sudanissa yhdeksänpäiväisen rukouskampanjan, jonka tarkoituksena on edistää suvaitsevaisuutta ja etnisten ja uskonnollisten ryhmien rauhaisaa yhteiseloa. Myös islamilaisilla ja muilla uskonnollisilla ryhmillä on meneillään vastaavanlaisia aloitteita.

.
.