1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. viihde

Gootit kokoontuivat taas Lumoukseen

Tampereella järjestettiin viikonloppuna Suomen suurin goottitapahtuma, Lumous-festivaali. Gotiikka on Suomessa näkyvä alakulttuuri, jolla on pieni mutta sitäkin innokkaampi kannattajakuntansa.

Lumous goottifestivaali Tampereella.
Tampereella on järjestetty tänä viikonloppuna Suomen suurin goottitapahtuma, Lumous-festivaali. Gotiikka on Suomessa näkyvä alakulttuuri, jolla on pieni mutta sitäkin innokkaampi kannattajakuntansa. Goottikuvastoa on hyödynnetty runsaasti myös valtakulttuurissa.

Harva alakulttuuri on kokenut yhtä railakasta suhdannevaihtelua Suomessa kuin gotiikka.

Välillä se on ollut etenkin median keskuudessa melkeinpä kirosana, välillä sitä taas on ryöstöviljelty valtakulttuurin mainonnassa ja markkinoinnissa, esimerkiksi vuosikymmen sitten.

- Siinä vaihessa kun se rupes olemaan sitä että lehdissä mainostettiin että nyt Katri Helena goottivaatteissa tai Tarja Turunen linnan juhlissa goottina, niin siinä vaiheessa ei enää tiennyt että pitäisikö itkeä vai nauraa, Lumous-festivaalin järjestäjä Jyrki Witch sanoo.

Viime vuosina nimenomaan gotiikkaa ovat leimanneet lukemattomat uudet alalajit, joiden alkuliitteenä on useimmiten sana tumma eli dark. Mistä tässä oikein on kyse?

- Jokainen haluaisi olla se uusi love metal tai se uusi punk tai ihan mikä vaan. Eli kun halutaan tehdä pesäeroa niihin muihin vastaaviin, jotka on ihan sitä samaa, niin keksitään joku uusi kiva termi. Sillä tavalla voidaan ainakin omasta mielestä olla jonkinlaisia edelläkävijöitä, Witch hymyilee.