Luonnonvedet eivät ole juomakelpoisia

Luonnontilaiset järvi- ja jokivedet eivät ole käsittelemättöminä juomakelpoisia. Mielikuva kirkkaan veden puhtaudesta voi johtaa harhaan, sillä vesi voi saastua esimerkiksi ihmisen tai muun eläimen ulosteesta. Asiantuntijat suosittelevat juomaveden keittämistä tai puhdistamista esimerkiksi vedenpuhdistustableteilla.

Kotimaa
Mies kantaa vesisankoja laiturilla.
Päälle päin kirkkaassakin vedessä voi olla bakteereja, alkueläimiä ja viruksia.YLE

Kirkas joki avautuu solisevana retkeilypolun vieressä. Ensimmäinen mieliteko onkin upottaa juomapullo virtaan ja kulauttaa kylmää vettä janoiseen kurkkuun.

Ympäristökeskuksessa tätä ei kuitenkaan suositella. SYKEn erikoistutkija Marko Järvinen kertoo, että vesistöön voi päätyä taudinaiheuttajia ympäröivältä valuma-alueelta.

- Ilmeisesti eniten ongelmia aiheuttavat bakteerit, jotka päätyvät eläinten ulosteesta veteen. Lisäksi sinileväkukinnoista leviää myrkkyjä.

Keittäminen tappaa taudinaiheuttajat

Päälle päin kirkkaassakin vedessä voi siis lymyillä bakteereja, alkueläimiä ja viruksia. Varminta on kantaa juomavedet kotoa maastoon mukaan, ja pidempiä reissuja varten on hyvä ottaa etukäteen selvää siitä, mistä puhdasta juomavettä on saatavilla.

Tietoa juomakelpoisen veden ottopaikoista saa Metsähallitukselta sekä retkikohteista.

- Yleisesti me suosittelemme keittämään vedet siksi, että tottumattoman vatsa ei kestä luonnonvettä. Varsinkin lammista ja järvistä otetun veden keittämistä suositellaan, sanoo palvelupisteen hoitaja Aini Magga Urho Kekkosen kansallispuistosta.

Viiden minuutin keittäminen tappaa vedestä kaikki taudinaiheuttajat. Sinileväkukinnan myrkyt eivät kuitenkaan häviä vedestä edes keittämällä. Ainoastaan lähde- ja porakaivovettä voi huoletta juoda käsittelemättömänä.

Vesi puhdistuu myös tableteilla ja suodatinpumpuilla

Veden keittäminen kesähelteillä ei kuitenkaan ole kaikkien mieleen, etenkin kun se edellyttää retkikeittimen tai kattilan kantamista mukana.

Veden voi puhdistaa myös erityisillä veteen lisättävillä puhdistustableteilla tai suodatinpumpuilla. Esimerkiksi tabletteja ei ole kuitenkaan juuri tutkittu, vaikka muun muassa partiolaiset turvautuvat niihin omilla leireillään.

Retki-lehdessä ilmestyi tämän vuoden alussa kattava tutkimus eri vedenpuhdistusmenetelmien tehosta. Tulokset osoittivat, että läheskään kaikki valmisteet eivät puhdista vettä yleisten juomaveden suositusrajojen mukaisesti. Useimmat tuotteet tehoavat hyvin bakteereihin, mutta eivät nujerra vedestä viruksia.

Lähteet: YLE Uutiset / Anna Saraste