Nuoret haastavat poliittisen passiivisuuden

Nuoret miettivät keinoja osallistua aktiivisemmin yhteiskunnalliseen toimintaan. Tällä viikolla Hartolassa järjestettävä yhteiskunnallinen Mundus socialis -leiri kokoaa jo toista vuotta nuoria aikuisia yhteen keskustelemaan vaikuttamisesta.

Kotimaa
Mundus socialis -leirille osallistui tänä vuonna melkein 30 nuorta, joista nuorimmat ovat yläasteikäisiä.
Mundus socialis -leirille osallistui tänä vuonna melkein 30 nuorta, joista nuorimmat ovat yläasteikäisiä.Ella Alin

Tältä näyttää leiri yhteiskunnallisesti uteliaille nuorille: vanha puukartano Hartolassa, kartanon kuistilla sekaisin kymmeniä lenkkitossuja ja varvassandaaleja, pihalla kaksi kymmenen nuoren ryhmää, jotka ovat syventyneet keskustelemaan hyvinvointiyhteiskunnan edellytyksistä.

Idea Mundus socialis -leirille lähti järjestäjien mukaan ajatuksesta, että nuoret ja nuoret aikuiset eivät nykyään juurikaan osallistu yhteiskunnalliseen toimintaan.

- Toimivan demokratian ja yhteiskunnan edellytys on, että kaikki kansalaiset ovat aktiivisia. Tällä hetkellä nuoret on kaikkein passiivin ryhmä, ja heidän äänensä pitäisi kuulua enemmän yhteiskunnassa, Otto Rajala, yksi leirin vetäjistä, kertoo.

Leiri antaa keinot vaikuttaa

Matematiikkaa opiskelevan Rajalan mukaan syy 2010-luvun nuorten passiivisuuteen on osittain siinä, että isompien poliittisten aiheiden käsittely ei kuulu nuorisokulttuuriin.

- Nuorilla on asiat suhteellisen hyvin. Tietysti on olemassa isoja yhteiskunnallisia ongelmia, mutta talouden huonon tilan kaltaiset asiat voivat tuntua nuorista liian laajoilta ja kaukaisilta, jotta niihin vaikuttaminen tuntuisi mielekkäältä.

Leirille tulevat nuoret ovat lähtökohtaisesti kiinnostuneita vaikuttamisesta, mutta keinot siihen puuttuvat. Yhdeksänpäiväisellä leirillä käsitellään eri yhteiskunnan osia, kuten taloutta ja koulutusjärjestelmää, ja mietitään niihin liittyviä valintoja ja toimintaa.

-Meillä on käynyt paljon vierailevia puhujia. Esimerkiksi politiikka-päivänä meillä kävi kaikista puolueista nuorisoedustajia. Heille järjestettiin mielipidepaneeli, ja esitimme heille kysymyksiä, kuvailee 15-vuotias Maura Kulmavuori, joka osallistuu leirille ensimmäistä kertaa.

Projektit jatkuvat myös leirin jälkeen

Käytännöllistä filosofiaa opiskeleva Juuso Saarinen kertoo, että leirillä ideoidaan projekteja, joita leiriläiset voivat jälkeenpäin toteuttaa käytännössä. Projektit perustuvat leiriläisteen omiin kiinnostuksiin: viime vuonna ideoitiin esimerkiksi jousikvartetin vierailuja vanhainkoteihin.

- Sen lisäksi että toimii omassa lähipiirissään omien arvojensa mukaan, voi keksiä aivan uusia projekteja. Itse ajattelin perustaa oman lehden, Saarinen sanoo.

Mundus socialis -leiri on aihepiiriltään suomalaisessa leirikesässä harvinaisuus. Otto Rajala uskoo, että yksi leirin tärkeimpiä tavoitteita on tarjota yhteiskunnasta kiinnostuneille nuorille mahdollisuus luoda aktiivista keskustelukulttuuria tavallisen passiivisen suhtautumistavan rinnalle.

Lähteet: YLE Uutiset / Anna Saraste