Hyppää sisältöön

Laivastotukikohdan räjähdyksestä laajat tuhot Kyproksessa

Kyproksen hallitus vahvistaa, että laivastotukikohdan räjähdyksessä kuoli 12 ihmistä. Räjähdys tapahtui aamuvarhaisella Evangelos Florakiksen laivastotukikohdassa lähellä Limassolia. Turma johtui asevarikon palosta, eikä se ollut tahallaan aiheutettu.

Laivastotukikohdassa sattuneen räjähdyksen aiheuttamaa tuhoa Kyproksella.
Evangelos Florakiksen laivastotukikohdassa lähellä Limassolia sattunut valtava räjähdys vaurioitti myös läheisiä kyliä. Silminnäkijöiden mukaan alue näyttää sotatantereelta.

Osa tukikohdassa säilytetyistä lähes sadasta ruutisäiliöistä syttyi tuleen ja räjähti. Räjähdykset olivat erittäin voimakkaita.

Räjähdyksessä loukkaantui yli 60 ihmistä. Pahimmin loukkaantuneita hoidetaan sairaaloissa Larnakassa, Limassolissa ja Nikosiassa.

Kuolonuhrit ovat tiettävästi sammutustyössä olleita palomiehiä, poliiseja ja tukikohdan sotilaita. Muun muassa Kyproksen laivaston komentajan kerrotaan menehtyneen räjähdyksessä.

Räjähdys tuhosi lisäksi Kyproksen suurimman sähkövoimalan viereisessä Vassilikoksessa erittäin pahoin. Voimala vastasi ennen onnettomuutta lähes puolta Kyproksen sähköntuotannosta.

- Tuhot ovat raamatullisissa mittasuhteissa, sanoi sähköyhtiön edustaja Kostas Gavrielides.

Eri puolella saarta on laajoja sähkökatkoja, ja kansalaisia on kehotettu säästämään sähköä. Muun muassa Larnakan ja Pafoksen lentokentillä rajoitetaan sähkön käyttöä.

Kyproksen radion mukaan onnettomuus on suurin maan rauhanaikaisessa historiassa. Tuhot ovat silminnäkijöiden mukaan valtavia. Muun muassa presidentti Demetris Khristofias vieraili tuhoalueella ennen koolle kutsumaansa hallituksen hätäistuntoa.

Sekä Kyproksen puolustusministeri että armeijan komentaja erosivat räjähdyksen vuoksi.

Kylän rakennukset rikkoutuivat

Räjähdys on tuhonnut kymmeniä rakennuksia viereisissä Marin ja Zygin kylissä. Marin kylän kaikki talot ovat rikkoutuneet. Paineaalto tuhosi rakennuksia ainakin kolmen kilometrin alueelta. Myös kauas lentäneet rakenteiden kappaleet ovat aiheuttaneet tuhoja.

Tulipalot ovat myös levinneet rutikuivaan maastoon. Paloja sammutettiin vielä iltapäivällä.

Aluetta peittää sankka savu. Myös läheinen päämoottoritie ja useita muita teitä oli poikki. Ihmisiä loukkaantui räjähdyshetkellä myös liikenteessä, kun autojen tuulilasit särkyivät ja monet ajoivat kolareita, ja autojen päälle putosi metalliromua.

Räjähdykset sattuivat hieman ennen aamukuutta. Tukikohta sijaitsee Limassolin ja Larnakan välissä saaren eteläosassa, noin 20 kilometriä Limassolista itään.

Ruutivarastot ovat paikallisten tiedotusvälineiden mukaan peräisin takavarikosta, joka tehtiin Iranista Syyriaan matkalla olevasta laivasta 2009. Kyproksen lipun alla purjehtineen Monchegorsk-laivan matka pysäytettiin, koska se rikkoi YK:n asettamaa asevientikieltoa.

Paikallisten tiedotusvälineiden mukaan räjähteitä säilytettiin huolimattomasti kuumuudessa.

.
.