Keskiaikainen sota on aikuisen miehen leikki

Keskiaikainen taisteluharrastus on riehaannuttanut jo tuhansia miehiä ja naisia ympäri maailman. Myös Suomessa yhä useampi askartelee miekkoja putkenpätkistä ja väkertää panssaripaitoja rautalangasta. Sotahuutojen mylvintää kuuluu tänä viikonloppuna Muuramen suunnalta, kun sadat harrastajat kohtaavat toisensa taistelutantereella.

sota
Sotahuuto 2011, taistelutapahtuma, sota, miekka, keskiaika

Sotahuuto 2011 -tapahtumassa mittelöidään keskiajan hengessä. Teemana on italialaiset konfliktit 1000-1100-luvuilla. Osallistujien määrää liikkuu noin 600:ssa, ja heitä saapuu ympäri Suomea ja myös ulkomailta.

Järjestäjien mukaan kyseessä on suurin Suomessa järjestetty historiallista sotakenttää mallintava tapahtuma. Tapahtumaan on järjestetty vuodesta 2005 lähtien. Ikäraja on 15 vuotta, ja tyypillinen harrastaja onkin 17-21-vuotias mies.

Sotimista pehmustetusti

Vaikka meininki näyttää hurjalta, ei laji ole kuulemma suunnistusta vaarallisempaa. Tarkoituksena onkin taistella muun muassa pehmustetuilla miekoilla, niin ettei toista voi vahingoittaa.

- Tyypillisin miekka on rakennettu viemäriputkesta, joka on päällystetty putkieristeellä ja sen jälkeen teipillä, jolloin se on pehmeä ja sillä voi lyödä toista ilman, että sattuu, kertoo asetarkastajana toimiva Mikko Tähkänen.

Tähkänen itse on harrastanut lajia noin kuusi vuotta.

- Minkäänlaisia aivotärähdyksiä tai muita pahempia vammoja näistä miekoista ei ole tullut. Pahimmat vammat ovat tulleet ehkä kompastumisesta.

Rankkaa treeniä

Miekan lisäksi taistelijan varusteisiin kuuluu asianmukainen pukeutuminen. Monet askartelevat itse omat haarniskansa, ja niitä voi tilata myös nettikaupoista.

- Painavimmat panssarisetit, joita ihmisillä täällä on, painavat kolmisenkymmentä kiloa, Tähkänen sanoo.

Kunnon varusteiden lisäksi sotatantereella pärjääminen vaatii treenaamista.

- Tottakai pitää harjoitella taistelemaan sotapanssari päällä ja pystyä ottamaan panssarin paino huomioon, koska se 12 kiloa niskassa on täysin eri asia juosta tai kamppailla.

Myös sotahuudot kuuluvat asiaan.

- Kyllä usein, kun vastakkaiset armeijat kohtaavat, niin armeijat itse nostavat omaa taistelutahtoaan sotahuudolla. Napoli on yksi suosittu sotahuuto, varsinkin Italian armeijalla, Tähkänen sanoo ja karjaisee ilmoille ääninäytteen yhdessä taistelutoveriensa kanssa.

Lähteet: YLE Keski-Suomi