Suomen energiapihein perhe pudotti kulutustaan yli 17 prosenttia lvi-koneen virityksellä

Hämeenlinnalaisen Mikko Horilan nelihenkinen perhe on onnistunut säästämään energiakuluissaan yli 17 prosenttia. Ison energiayhtiön säästökisan vuosi sitten voittanut perhe on tiukentanut tahtia entisestään. Säästöt saivat vauhtia kun lvi-kone säädettiin vastoin tehtaan asetuksia.

luonto
Mikko Horila
Mikko Horila uskalsi säätää lvi-kojeen tuloilman muutaman asteen kylmemmäksi kuin mitä laitteen valmistaja oli opaskirjoihin merkinnyt.YLE / Vattenfall

Hämeenlinnassa asuvat Mikko ja Sini Horila voittivat Vattenfallin Energiaperhe-kisan viime vuonna ylivoimaisesti. Säästöt juurtuivat nelihenkiseen opettajaperheeseen sen verran hyvin, että tahti on jopa tiukentunut kilpailun jälkeisessä arkielämässä.

Perhe on kuluttanut energiaa tähän vuonna jopa 17 prosenttia vähemmän kuin kilpailuvuonna, kerrotaan Vattenfallin tiedotteessa.

Alunperin tavoite oli säästää viisi prosenttia, joka sekin olisi ollut iso muutos normiperheen elintavoissa.

Viime vuonna Horiloilla meni tammi-kesäkuussa omakotiltalossaan energiaa piirua vajaat 5 000 kWh. Nyt lukema oli 4 118 kWh.

Keväällä 2010 perhe oli vähän epätoivoinen, kun säästötavoitteet eivät näyttäneet täyttyvän. Asiantuntijoiden kanssa etsittiin vikaa ja syypääksi paljastui talon lvi-kone.

Säädöissä oli parantamisen varaa. Sisääntulevan ilman lämpötilaa laskettiin 20 asteesta 15 asteeseen. Se on toisin kuin tehdas on kojeelle määritellyt, mutta asiantuntijoiden suosituksesta näin uskallettiin tehdä.

Säädöt tehtiin uusiksi vasta keväällä, joten tänä vuonna kertyikin alkuvuodelle jo komeat säästöprosentit.

Muitakin energiasäästökikkoja toki on tarvittu. Hehkulamput ovat vaihdettu energiansäästölamppuihin, valot sammutetaan aina huoneesta lähtiessä, viihde-elektroniikkassa ei jätetä herätevirtaa päälle, sähkösauna on vähemmän päällä ja auton lämmittämistä on lyhennetty.

Vattenfall jatkaa Vuoden energiaperhe-kisaa tänä vuonna julkkiskilpailijoilla.

Lähteet: YLE Häme