1. yle.fi
  2. Uutiset

Lapin kesämatkailun nousu näyttää jatkuvan

Lapin kesämatkailun huono alku kääntyi Juhannuksena nousuun. Rovaniemen Matkailu ja Markkinointi Oy:n ja Napapiirin yrittäjien mukaan kesäkuun pienoinen notkahdus matkailijamäärissä on heinäkuun aikana noussut jo ohi viime vuoden vertailutason. Pienemmistä matkailijamääristä huolimatta ohjelmapalveluiden myynti kesäkuun aikana on kuitenkin ollut viime kesää parempi.

Rovaniemi
Joulutalo -kyltti Napapiirillä
Rovaniemellä ja Lapissa näyttää kesämatkailun nousu saavan jatkoa, vaikka alkukesä ei sitä osoittanutkaan.YLE/Jarmo Honkanen

Entiseen tapaan kotimaan matkailijat ovat pääosin startanneet kesäreissuilleen vasta Juhannuksen jälkeen. Ely-keskuksen automaattisten tielaskureiden perusteella Lapin pääteillä on liikkunut kesäkuun kahden viimeisen viikon aikana vajaat pari posenttia enemmän henkilö- ja matkailuautoja kuin vuonna 2010 samaan aikaan.

Rovaniemen Matkailu ja Markkinointi Oy:n matkailuneuvojan Leena Takalon mukaan samansuuntainen tulos on näkynyt myös Rovaniemen matkailuneuvonnassa, joskin liikkujila näyttää olleen ostohalukkuus aiempaa parempi.

- Jos kesäkuussa puhutaan vain puhtaasti kävijöistä niin siinä meillä oli vajaan kymmenen psosentin lasku. Vastaavasti sitten meidän välitysmyynnissä ohjelmapalveluiden osalta oli mukavasti reilun kymmenen prosentin nousu.

Rovaniemen matkailuneuvonnassa on välitettävänä lähes koko Rovaniemen alueen ohjelmapalvelutuotanto. Takalon mukaan nyt kiinnostavat erityiseti luontoon liittyvät ohjelmapalvelut.

Uusia alkukesän matkailijoita etelästä ja Idästä

Matkailuneuvoja Leena Takalon mukaan selkeästi on nähtävissä, että etelä-eurooppalaiset ovat nyt liikkeellä aiempaa aikaisemmin. Alkukesä on on yleensä saksalaisten ja hollantilaisten aikaa. Lisäksi venäläisten lisääntyminen on näkynyt Rovaniemellä.

- Positiivinen yllätys on se, että venäläisten kävijöiden aika on muuttunut ympärivuotiseksi ja nytkin meillä on käynyt paljon venäläisiä, mikä on tosi hienoa.

Napapiirillä vetää Joulupukin lisäksi myös myynti

Rovaniemen Napapiirillä kesämatkailun kuumin kausi näkyy. Autoja on parkit täys ja kävijöitä riittää niin Joulupukin Kammarissa kuin alueen myymälöissä.

Joulupukin kammarin toimitusjohtajan Jarmo Kariniemen mukaan vierailut pukin luona myötäilevät muiden arvioita. Kesäkuu meni viime vuotiseen tapaan ja heinäkuu osoittaa hienoista kasvua.

Myös Napapiiirin Joulutalossa kauppa käy nyt mukavasti. Napapiirin lahjan toimitusjohtajan Inga Jääskön mukaan kesä on ollut hyvä ja töitä on saanut tehdä ahkerasti.

- Täällä ollaan tyytyväisiä kun kesäkuun myynti oli viimevuoden tasolla ja nyt näyttää siltä, että on vilkkaampaa viime vuoteen verrattuna.

Kesämatkailun nousu jatkuu?

Vuosi 2010 oli kuluvan vuosituhannen paras kesämatkailun osalta Rovaniemellä. Vaikka bensa on kalliimpaa ja muutenkin hintataso on noussut ei suunta Lapin matkailun osalta näytä huonolta.

Rovaniemen matkailuneuvonnassa pitkään työskennellyt Leena Takalo uskoo hyvään kesään.

- Hyvältä näyttää ja uskon että, tai toivon ainakin, että päästään parempaan tulokseen kuin viime kesänä.

Lähteet: YLE Lappi / Raimo Torikka

Lue seuraavaksi