Peliautomaattien K18-ikäraja yhdenmukaistanut valvontaa

Ikärajojen nosto peliautomaateilla ei ole juurikaan lisännyt ongelmia alaikäispelaamisen valvonnassa. Arpajaislain mukainen 18 vuoden ikäraja peliautomaateilla tuli voimaan heinäkuun alussa. Enää tarroin rajatuille pelialueille ei pääse edes aikuisen seurassa, vaan pelialueella on pyydettäessä todistettava vähintään 18 vuoden ikä.

Kuva: YLE

Vaasan Kivihaassa sijaitsevan tavaratalon kassatoimistossa työskentelevän Tarja Smura-Stenbackan mukaan yhtenäisempi ikäraja on pikemminkin helpottanut peliautomaattialueiden valvontaa, kuin lisännyt ongelmia.

- Aikaisemminhan oli niin, että jos oli 15 vuotta täyttänyt, sai olla vanhempiensa seurassa. Omalta kohdaltani se on selvempää, että se on nyt se 18, ja jos ei ole tätä täyttänyt, niin ei ole lupaa olla siinä automaatin läheisyydessäkään, Smura-Stenbakca sanoo.

Heinäkuun alusta voimaan tullut 18 vuoden ikäraja peliautomaateilla ei ole lisännyt ongelmia pelialueiden valvonnassa. Tarja Smura-Stenbacka uskoo, että ikärajan nostosta on tiedotettu hyvin, jolloin ikärajan korotus on ollut alusta asti selvää nuorille.

Peliautomaatit on useimmiten sijoitettu tavaratalojen infopisteiden ja kassatoimistojen läheisyyteen. Pelialueiden valvonta kuuluu paitsi infopisteessä työskenteleville, myös vartijoille. Valvonnasta on ohjeistettu myös esimerkiksi kassahenkilökuntaa. Ohjeistuksen mukaan kaikilta, jotka vaikuttavat alle 23-vuotiailta tarkistetaan ikä.

- Työpäivästä riippuen käyn noin 10-15 kertaa kysymässä papereita. Kuitenkin vain harvassa tapauksessa kyseessä on alaikäinen. Mikäli pelikoneella on alaikäinen, tai ei pysty ikäänsä todistamaan, niin häntä pyydetään poistumaan paikalta ja peliautomaattien läheisyydestä, kertoo Tarja Smura-Stenbacka.

Voimassa olevasta ikärajasta kertovat K18-tarrat peliautomaattien ympärillä. Samat merkinnät löytyvät myös itse peliautomaateista.

Pelisaleissa ikäraja on ollu K18 jo pidempään. Tästäkin huolimatta alaikäisiä peliautomaateille yrittäjiä on jonkin verran. Pelisalien henkilökunta kuitenkin valvoo pelaajia. Alaikäisiä pyydetään poistumaan pelisaleista. Muita sanktioita pelisaleihin pyrkiville ei langeteta.