Vakavia vammoja Pamplonan härkäjuoksuissa

Härät ovat pistäneet sarvillaan ainakin neljää miestä Espanjassa Pamplonassa pidettävien härkäjuoksujen aikana. Pahimman vamman on saanut 25-vuotias australialaismies, kun härän sarvet lävistivät hänen oikean reitensä.

Ulkomaat
Härät juoksevat Pamplonan ahtalla kaduilla, edellä valkopaitaisia kilpailijoita.
Jim Hollander / EPA

Punaisen ristin mukaan perjantaina loukkaantunut mies on toipumassa vammastaan.

Tiistaina kaksi muuta nuorta miestä sai osuman häränsarvesta. Toista härkä pisti rintaan ja toista oikeaan käteen. Myös lauantaina nuorimies loukkaantui härän iskettyä häntä sarvillaan.

Pamplonan San Fermín -festivaalista on jäljellä vielä kaksi päivää. Festivaalin ykkösnumero on härkäjuoksut, joissa uhkarohkeat vapaaehtoiset juoksevat härkälauman edellä pitkin Pamplonan kapeita kujia.

Joka vuosi pari sataa osallistujaa loukkaantuu härkäjuoksuissa. Useimmilta murtuu luita tai he saavat haavoja ja ruhjeita. Kaksi vuotta sitten tapahtui festivaalin toistaiseksi viimeinen kuolintapaus, kun härkä lävisti 27-vuotiaan espanjalaismiehen kaulan, sydämen ja keuhkot.

Alkoholin on epäilty lisänneen härkäjuoksujen loukkaantumisriskiä. Festivaalin aikana litran olutpullo maksaa kolme euroa. Myös viiniä ja sangriaa on myynnissä.

Lähteet: AFP