Palon turmelema Oitin harkkotehdas joudutaan purkamaan

Hausjärven Oitissa lauantain vastaisena yönä palanut harkkotehdas joudutaan purkamaan maan tasalle. Vain joitakin siilorakenteita säästyi tulipalossa. Tulipalo aiheutti useiden miljoonien eurojen vahingot. Samalla kun palon syttymissyytä selvitetään, pohditaan Oitissa jo uuden tehtaan rakentamista.

Oitti
palanut tehdasrakennus ja pelastuslaitoksen autoja
YLE / Timo Leponiemi
Tuotantojohtaja Juhani Ahonen puhuu matkapuhelimeen palaneen tehtaan pihalla

Tulen turmelema teräsrunko ja roikkuvat, tuulessa heiluvat pellit kertovat lauantain vastaisen yön tapahtumista Saint-Gobain Weberin Leca-harkkotehtaalla Hausjärven Oitissa. Vasta kolme vuotta sitten käyttöön otettu harkkotehdas tuhoutui käytännössä täysin.

- Rakennus on purettava lähestulkoon kivijalkaa myöten. Tehtaan siilorakenteista ei vielä tässä vaiheessa ole täyttä varmuutta, minkälaisia vaurioita siellä on tapahtunut, kertoo tuotantojohtaja Juhani Ahonen.

Uutta tehdasta suunnitellaan jo

Purkutyöt aloitettiin tietyiltä osin jo lauantaina ja kestävät näillä näkymin kuukauden päivät. Saint-Gobain Weberillä on jo ehditty miettiä uuden tehtaan rakentamista.

- Koko ajan tässä on suunnittelutyö käynnissä niin, että uusi tehdas olisi samalla paikalla pystyssä mahdollisimman pian, visioi tuotantojohtaja Juhani Ahonen.

Käytännössä uuden tehtaan saamiseen menee kuukausia, eikä se tapahdu tämän vuoden puolella. Ahonen kuitenkin arvioi, että uusi tehdas on varmasti valmis ensi vuoden aikana.

Harkot eivät rakentajilta lopu

Kevytsoraharkkojen loppumista rakentajien ei tarvitse pelätä. Saint-Gobain Weberin lisäksi Suomessa on kymmenkunta muuta alan yritystä. Niistä pari muutakin on kooltaan merkittäviä.

- En usko, että tällä on semmoisia vaikutuksia. Kyllä harkkoa Suomessa riittää, lupaa tuotantojohtaja Juhani Ahonen.

Harkkotehtaan tuotantoa korvaa vieressä sijaitseva vanha tehdas, jossa on siirrytty yhdestä vuorosta kolmeen vuoroon.

- Meillä on toinen tehdas tuossa vieressä ja me ollaan jo nyt aloitettu siellä kolmivuorotuotanto. Näyttää siltä, että me pystymme hyvinkin suurelta osin tämä menetetyn tuotannon korvaamaan sieltä käsin.

Lähteet: YLE Häme