Museovirasto luopuu arkeologisista yleisökaivauksista

Arkeologiasta kiinnostuneet pääsevät kaivamaan Laitilan Vainionmäellä nyt viimeisen kerran. Museovirasto on päättänyt säästösyistä luopua yleisökaivausten järjestämisestä. Joillekin harrastajille arkeologisille kaivauksille osallistuminen on ollut joka kesäinen traditio.

Kotimaa
Arkeologiset kaivaukset
Arkeologiset yleisökaivaukset houkuttelevat kokeilemaan.YLE Turku / Johanna Kasvinen

Alahärmäläinen Anne Saranpää on osallistunut yleisökaivauksille viidesti. Nyt on hänen neljäs kertansa Laitilassa.

- Tämä on eräänlaista terapiaa. Nämä kaivaukset, kun saan viikoksi tulla tänne, ovat aina olleet kesän kohokohta. Se on jotenkin hienoa selvittää, kuinka ennen on eletty, Saranpää kuvailee.

Laitilan Vainionmäellä viikinkiaikaista polttokalmistoa on saapunut tutkimaan kymmenen arkeologiasta kiinnostunutta. Kaivaukset tuottavat nopeasti tulosta: jo ensimmäisenä kaivauspäivänä löytyy maan pintakerroksesta pronssinen vyön hela.

- Koskaan ei tiedä, mitä esille tulee. Toivottavasti löytöjen määrä kasvaa sitä enemmän mitä pidemmälle nyt pääsemme, Anne Saranpää haaveilee.

Tutkinnan alla viikinkiajan polttokalmisto

Vainionmäen kaivuualueelta etsitään viikinkihautoihin kuuluneita esineitä.

- Tämä yleisökaivuu on jatkohanke aiemmin tehdyn merovingiajan kalmiston tutkimiselle. Haluamme selvittää, millainen yhteisö täällä on muinoin asunut ja mitä yhteistä näillä kalmistoilla on, selventää kaivausten johtaja Esa Mikkola.

Tähän mennessä viikinkikalmistosta on vuosien aikana löytynyt pronssiesineitä, palaneita luita, kymmeniä kiloja saviastioiden kappaleita sekä erilaisia aseen osia.

- Yksittäisiä hautauksia ei voida erottaa. Viikingit polttivat vainajansa juhlapuvussaan roviolla ja jäljelle jäänyt tuhka levitettiin tasaisesti kalmiston alueelle. Täältä siis löytyy aina enemmän tai vähemmän sulaneita ja palaneita esineitä, kuvailee Mikkola.

Museovirasto ei enää järjestä kaivauksia

Vainionmäen kalmistokumparetta on tutkittu yleisövoimin jo kahdeksan vuoden ajan. Yleisökaivuiden tarkoituksena on ollut herättää tavallisten ihmisten kiinnostus arkeologiaa kohtaan. Tänä vuonna ilmoittautuneita ei ole ollut yhtä runsaasti kuin aiemmin. Se ei kuitenkaan ole syy yleisökaivausten päättymiseen.

- Yleisökato johtuu varmaan siitä, että tapahtuman järjestyminen varmistui vasta juhannuksen alla. Aikaisempina vuosina, emme ole pystyneet ottamaan vastaan kaikkia kiinnostuneita, kaivausten johtaja Esa Mikkola selvittää tilannetta.

Museoviraston järjestämät avoimet arkeologiset kaivuutapahtumat loppuvat tänä kesänä.

- Yleisökaivaukset on tähän asti toteutettu Museoviraston tutkimusvaroin, mutta organisaatiouudistuksen myötä rahoitus loppuu, toteaa Esa Mikkola.

Lähteet: YLE Turku