Salama ei väistä kumisaappaita

Ukkoselta suojautumiseen liittyy monia uskomuksia. Kumisaappaat eivät myrskybongaria suojele, mutta auto on turvallinen paikka.

ukkonen

Salama etsii helpointa tietä purkautua, ja useimmiten helpoin reitti on lyhin.

- Salama iskee muusta maastosta korkeampaan kohtaan. Ukkosella ei siis kannata seistä aivan puun alla, mutta ei myöskään avoimella paikalla, sanoo Ursan Artjärven havaintokeskuksen koordinaattori Jukka-Pekka Teitto.

Artjärven salamapaikannin havaitsi viime lauantain ukkosissa parikymmenntä tuhatta salamaa, mutta määrä ei Teiton mukaan ole vielä poikkeuksellisen korkea.

- Ukkonen on kuitenkin ainoa luonnonilmiö, josta on todellista vaaraa ihmisille Suomessa.

Pois viheriöltä ukkosella

Ukkosmyrskyä voi ihailla, kun muistaa kunnioittaa luonnonvoimia. Aukealla paikalla seisova ihminen voi houkutella salamaa, erityisesti jos käsissä on vielä välineitä.

- Gofkentiltä on tapauksia, joissa salama on iskenyt ihmiseen. Älä siis seiso aukealla sateenvarjon, onkivavan tai mailan kanssa. Pahimman myräkän ajaksi kannattaa mennä kyykkyyn, jos muuta suojaa ei ehdi tai voi etsiä.

Erään legendan mukaan kumisaappaat tai auton kumirenkaat suojaavat salaman sähköltä. Teitto kumoaa uskomuksen osin.

- On totta, että auto on turvallinen paikka ukkosella. Se kuitenkin perustuu sähköiseen ilmiöön, eli sähkövirta jää metallin ulkopinnalle eikä tunkeudu auton sisään. Renkailla tai kumisaappailla ei ole merkitystä.

Lähteet: YLE Keski-Suomi