Vanhan Jawan kuskilta ei juttuseuraa puutu

Vanhat kulkuneuvot ilmestyvät katukuvaan kuivilla kesäkeleillä. Lieksan kaduilla voi nähdä ja kuulla museoikäisiä moottoripyöriä liikenteessä, kun Rauno Mara ulkoiluttaa entisöityjä pyöriään.

moottoripyörät
Rauno Mara.
YLE / Heikki Haapalainen

Rauno Maran kellarien uumenissa lepää liki kolmekymmentä vanhaa moottoripyörää. Vanhin on 1930-luvulta ja nuorin on vuosimallia 1965. Kaikki kulkupelit ovat löytyneet Lieksan lähistöltä, pääosin romuina. Yhden pyöristä Mara löysi kaatopaikalta, mutta paras ottipaikka on ollut tunkion vieressä.

- Melkein voi sanoa, että navetan takaa vatukosta olen suurimman osan löytänyt, Mara naurahtaa.

Maran entisöintitahti on pyörä per talvi. Varaosien etsimien ja tekeminen vie aikaa. Kiven alla ovat varsinkin sellaiset osat, joita on sovellettu muuhun käyttöön.

- Muutamista pyöristä puuttuvat moottorit. Ne on aikoinaan laitettu esimerkiksi sirkkeliin ja niitä ole löytynyt sitten ollenkaan.

Maran kipinä pyöriin syttyi nuorena, jolloin hän ajoi kilpaa jääradoilla ja motocrossia. Nyt hän keskittyy entisöintiin.

- Näitä on niin mukava rakennella. Se tuoksu ja kaikki täällä... Melkein kaikki ovat vielä kaksitahtivehkeitä täällä. Tämä se on joka kiehtoo, Mara kertoo.

Eräskin yli 50-vuotias Java oli läpimätä, kun Mara löysi sen erään pajan maalattialta. Nyt pyörä loistaa kilpaa auringon kanssa. Myös ääni on palautunut pyörämerkille ominaiseksi.

- Javan tuntee äänestä, sitä ei tarvitse katsoa. Kun se takaa tulee niin sen tuntee että se on Java.

Mara kertoo, että kun pyörällä pysähtyy kadunvarteen Lieksassa, heti riittää juttuseuraa.

- Heti tulee porukkaa kyselemään kaiken näköistä. Kertomaan, että minäkin ajoin tuollaisella aikoinaan ja että on se hienoa, kun joku näitä säilyttää ja entisöi.

Lähteet: YLE Pohjois-Karjala / Heikki Haapalainen