Selkämeren kulttuuri yllätti arkeologit

Selkämeren kulttuuriperinnön runsaus on yllättänyt arkeologit. Metsähallituksen luontopalvelut on kartoittanut kesän aikana Selkämeren kansallispuiston kulttuuriperintöä ja työ on edennyt puoleen väliin. Esimerkiksi Jurmossa paikallisen kalastajan vihje johdatti hopearahakätkölle. Samalla löydettiin myös keskiaikainen kylätontti.

Kotimaa

Kolikot ovat virolaisia hoperahoja 1400-luvun alusta. Löytö on todiste siitä, että ulkosaaristossa on ollut asutusta jo keskiajalla.

Uudenkaupungin ja Kustavin saaret on kartoitettu alkukesästä ja nyt kartoitus etenee heinäkuun aikana etelästä pohjoiseen.

Kartoitettavia kohteita on löytynyt runsaasti.

- Kiinnostuksen kohteina ovat esimerkiksi käytöstä poistuneet merimerkit, yöpymissuojat, asuinsijat. Kartoituksen piiriin kuuluvat myös vanhat rakennukset, jotka sijaitsevat valtion omistamilla mailla. Metsähallitusta kiinnostavat oikeastaan kaikki käytöstä poistuneet ja menneeseen maankäyttöön liittyvät rakenteet, sanoo luontopalveluiden arkeologi Henrik Jansson.

Kulttuuriperinnön inventoinnissa halutaan kartoittaa myös umpeen kasvavat pellot ja niityt sekä esimerkiksi entisajan maankäytön synnyttämät maisemat.

Alueen asukkailta toivotaan edelleen vihjeitä mielenkiintoisista kohteista. Esimerkiksi Jurmossa paikallisen kalastajan vihje johdatti hopearahakätkölle ja sen ansiosta löytyi keskiaikainen kylätontti.

Yleisövihjeet ja lisätiedustelut voi lähettää Henrik Janssonille sähköpostilla osoitteeseen henrik.jansson@metsa.fi (siirryt toiseen palveluun) tai puhelimitse numeroon 0205 64 100.

Lähteet: YLE Satakunta